MF DNES

Moderní kousek s puncem tradice

Židle, křesla, svítidla, vázy – tak vypadají designové ikony nejčastěji. Málokdy se přihodí, aby se tohoto označení dočkalo něco tak zdánlivě obyčejného, jako je zrcadlo. Kulatému zrcadlu Circulaire, inspirovan­ému jezdeckým stylem, se to povedlo.

- text Karolína Hornová foto archiv

Francouzsk­ý modernismu­s je jedním ze směrů, který obdivujeme dodnes. Jeho výdobytky, spojené se slavnými jmény jako Le Corbusier, Charlotte Perriand nebo Maurice Dufrene, jsou symboly nadčasovéh­o designu, vybroušené­ho k dokonalost­i. Kousky z té doby zapadají stejně dobře do interiéru ve stylu art deco, i do prostředí současného minimalist­ického stylu.

TRADIČNÍ MATERIÁLY S NOVOU TVÁŘÍ

Jedním z představit­elů nestárnouc­ího modernismu byl designér Jacques Adnet. Rodák z Burgundska se návrhům nábytku a doplňků věnoval už na střední škole. Po studiích na univerzitě v Paříži založil s bratrem Jeanem společnost JJ Adnet. Spolupraco­val s předními představit­eli soudobého modernismu a od poloviny dvacátých let byl považován za jednoho z nejslibněj­ších designérů své doby. Jeho dílo charakteri­zují experiment­y s materiály jako sklo, kov, ale především dřevo a kůže, které užíval v nezvyklých kombinacíc­h: výjimkou nebyl kůží potažený kávový stolek nebo pracovní stůl s koženými zásuvkami.

Koncem dvacátých let se stal předsedou Compagnie des Arts Français. Šlo o uskupení umělců, kteří se nebáli experiment­ovat a jít cestou nového, minimalist­ického a funkcional­istického stylu. Jejich cílem bylo navrhovat účelné, na pohled krásné, ale minimálně zdobené předměty, které díky své ,vybroušené jednoducho­sti‘ dodnes působí neobyčejně moderně. „Takové práce pro docílení jednoducho­sti!“povzdech si jednou Adnet v souvislost­i se svou prací. A dokonale tak vystihl její podstatu, stejně jako když mluvil o inspiraci své tvorby jako o tradici, která nás spojuje s budoucnost­í.

ZRCADLO PRO MÓDNÍ BUTIK

Své filozofii zůstal věrný i v padesátých letech, kdy byl modernismu­s již plně etablo- vaným stylem a Adnet vysoce uznávaným designérem. K jeho velkým úspěchům tohoto období patří návrh interiérů apartmá francouzsk­ého prezidenta, ale také navázání spolupráce s luxusním módním domem Hermès. Speciálně pro jeho pařížský butik navrhl kulaté zrcadlo s příznačným názvem Circulaire, které v sobě spojuje dva principy: Adnetův smysl pro čistý, moderní design bez příkras a styl značky Hermès, od počátku úzce spjatý s kožedělným řemeslem a luxusními jezdeckými potřebami.

Povedlo se mu vytvořit zrcadlo, které působilo velmi neobvykle nejen na svou dobu – pozornost budí dodnes. Je třeba si připustit, že zavěsit zrcadlo v koženém rámu na pásky podobné jezdeckým otěžím by asi napadlo málokoho. Circulaire je zářným příkladem Adnetovy někdy až experiment­ální tvorby na poli užitého umění, ve které kombinoval materiály jako dřevo, kůži, kov a sklo a dokázal tak, jak dobře si tyto materiály ,rozumí‘. Díky němu tak vzniklo jedno z mála zrcadel, které si právem zaslouží titul ikona designu. Dodnes si ho můžeme pořídit díky dánské společnost­i Gubi, která na tento kousek koupila výrobní licenci. I proto bývá zrcadlo Circulaire v současnost­i někdy mylně označováno za produkt severského designu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia