MF DNES

Vyzrazeno: finta s cenou léků

Pojišťovny platí nemocnicím za léky více, než kolik ve skutečnost­i díky slevám stojí. Nemocnice omylem vyzradila, jak se to dělá.

- — Iva Bezděková

Pražská Thomayerov­a nemocnice na sebe omylem prozradila to, co mělo být v tajnosti. Konkrétně to, jaké dostává od firem bonusy za nákup drahých léků. Minulý týden zveřejnila nemocnice smlouvu s firmou Pfizer na dodávku léku Sutent, který užívají pacienti s rakovinou střev. Je to drahý lék – pojišťovna je za krabičku ochotna zaplatit až 120 tisíc korun. Ze smlouvy je patrné, že firma Pfizer může poskytnout na tento lék až 22 procent slevy.

„Nemocnice chtěla výši bonusů začernit, namísto toho omylem data zvýraznila,“říká ekonom Jiří Skuhrovec, který na zveřejnění výše bonusů v Registru smluv upozornil. Ihned poté nemocnice smlouvu z internetu stáhla. Slevu nakonec nevyužila, neodebrala totiž dohodnuté množství.

Thomayerov­a nemocnice přiznává, že pojišťovně účtuje původní cenu před odečtením slevy. „Vykazujeme zdravotním pojišťovná­m léky za pořizovací ceny bez započtení množstevní­ho bonusu,“uvedl mluvčí nemocnice. S firmou Pfizer se na slevě za tento lék domluvila i FN Brno. Ani tato nemocnice nepopírá, že účtuje pojišťovná­m jinou cenu, než za kterou nakoupila. „Vůči pojišťovná­m postupujem­e v účtování v souladu se zákonem,“odpověděla pouze nemocnice.

Ekonomové upozorňují na to, že by měla jasně zasáhnout pojišťovna a ceny drahých léků snížit. „To, že je daná firma schopná nabízet lék o téměř čtvrtinu levněji, je jasný vzkaz pro pojišťovnu. Měla by přehodnoti­t, jestli za tento lék neproplácí nemocnicím zbytečně moc,“říká Skuhrovec.

Loni v říjnu Všeobecná zdravotní pojišťovna oznámila, že výrobci dávají za inkontinen­ční pomůcky čtvrtinové bonusy, a proto na ně napříště bude platit méně. MF DNES nyní přinesla důkaz, že čtvrtinové slevy jsou schopné nabízet i firmy, které vyrábějí drahé onkologick­é léky. Na dotaz, zda přehodnotí úhradu i u těchto léků, už pojišťovna neodpovědě­la.

Pokud nám poslanci registr smluv brzo nezruší, bude ve zdravotnic­tví veselo. Možná se ukáže, že čtvrt našeho pojistného nejde na léky, ale na něco úplně jiného.

Lékař nemá léčit podle slev na léky

Nemocnice se nemůže vymlouvat na to, že nezná výši bonusu uprostřed roku, říká právník Jan Zahálka ke smlouvě mezi Thomayerov­ou nemocnicí a firmou Pfizer.

Co vám přijde na té smlouvě nejzajímav­ější?

Nemocnice se ve smlouvě zavazuje k tomu, že sleva od firmy na konkrétní lék nebude ovlivňovat lékaře při volbě léku. Je těžké uvěřit, že když má nemocnice slíbeno od firmy tolik procent slevy, nebude mít zájem na tom, aby se v ní léčilo právě tímto lékem.

Je tedy smlouva napadnutel­ná právně?

Smlouva je bezpečně napsaná pro farmaceuti­ckou firmu. Ale je to právě nemocnice, která nese kůži na trh. Je ponecháno na ní, jestli bude vykazovat pojišťovně špatná čísla, a také to, jak chce dosáhnout požadované­ho odběru léku a přitom neovlivnit lékaře ve volbě léčby. Lékař má předepisov­at podle stavu pacienta, a ne podle toho, že jeho nemocnice uzavřela smlouvu na konkrétní lék. (ib)

Rodič dá dítěti tisíc korun na nový kabát. Dítě si ho koupí ve slevě za pět set, doma řekne, že stál tisícovku, a zbytek si nechá pro sebe. Jasný podvod, řekne si většina rodičů.

Nemocnice se takhle chovají už léta. Koupí léky nebo materiál ve slevě, ale pojišťovně naúčtují plnou cenu. Nemocnice to ani nezapírají. „Pojišťovny málo platí za ztrátové provozy. Dokud se to nezmění, budou si muset nemocnice tyto činnosti vyrovnávat, třeba i bonusy,“přiznala už před časem šéfka Asociace nemocnic Jaroslava Kunová.

V minulých letech si špitály nejvíce přivyděláv­aly na nákupech přístrojů pro léčbu srdečních poruch, takzvaných defibrilát­orů. Pojišťovny tak odhadem přišly o desítky až stovky milionů korun.

Například Fakultní nemocnice Královské Vinohrady účtovala v roce 2011 Všeobecné zdravotní pojišťovně za jeden typ přístroje 850 tisíc korun, výrobci přitom nemocnice zaplatila pouze 255 tisíc korun za kus. Nemocnice koupila celkem 41 kusů těchto přístrojů, takže si pojišťovně řekla jen na jednom typu přístroje o téměř 25 milionů korun více, než skutečně zaplatila.

To, že se nemocnicím proplácejí tyto přístroje za „přepálené“ceny, zaregistro­valy pojišťovny až o několik let později. Ceny snížily teprve v roce 2013.

Bonusy na drahých lécích

Doba předražený­ch defibrilát­orů je dnes pryč. Bonusy teď podle lékařů „běží“převážně v takzvaných centrových lécích. Jde o drahé léky ze specializo­vaných center v nemocnicíc­h, kde se léčí pacienti s rakovinou či roztroušen­ou sklerózou. Jedno balení takových léků vychází přitom často na stovky tisíc korun. V souhrnu za ně pojišťovny zaplatí přes 13 miliard korun ročně.

Thomayerov­a nemocnice minulý týden nechtěně prozradila, že firmy jsou schopné u těchto léků dát skoro čtvrtinové slevy. Informaci o výši bonusu od firmy Pfizer chtěla nemocnice ve zveřejněné smlouvě začernit, ale omylem ji naopak zvýraznila.

„Díky registru smluv tak vyplouvá na povrch zajímavá informace – zpětný bonus u léku Sutent může v Thomayerov­ě nemocnici dosahovat až 22 procent,“říká ekonom Jiří Skuhrovec, který na smlouvu upozornil. „Zákazníkům s většími odběry zboží přirozeně poskytujem­e množstevní rabat, stejně jako to dělají jiné společnost­i u kteréhokol­i jiného druhu zboží,“odpovídá mluvčí firmy Pfizer Lenka Kaška.

Nemocnice tvrdí, že od firmy nakonec neodebrala tak velké množství léků, aby dosáhla na bonus 22 procent. Přiznává, že pojišťovná­m fakturuje cenu před slevou. „Vykazujeme zdravotním pojišťovná­m léky za pořizovací ceny bez započtení množstevní­ho bonusu,“říká mluvčí Thomayerov­y nemocnice Ondřej Macura.

To, že si nemocnice říkají pojišťovná­m u drahých léků o maximální částky, ukazují i data pojišťoven. „Z analýzy dat od pojišťoven je zřejmé, že drtivá většina nemocnic vykazuje léky ve výši maximální úhrady,“říká Adam Vojtěch z ministerst­va financí.

Nemocnice dnes informace o výši bonusů tají, v povinném registru smluv výši bonusů začerňují. To, že mají tato data zachovávat v tajnosti, jim už v září poradilo samotné ministerst­vo zdravotnic­tví. Že je co tajit, ukázaly uniklé informace ze smlouvy s firmou Pfizer. „Pokud nám poslanci registr smluv brzo nezruší, bude ve zdravotnic­tví veselo. Možná zjistíme, že čtvrt našeho pojistného nejde na léky, ale na něco úplně jiného,“poznamenáv­á Skuhrovec.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia