MF DNES

„Měřáky“tepla jsou k ničemu

Lidé zaplatí za přístroje více, než za teplo ušetří

- Jan Sůra redaktor MF DNES

Ministerst­vo průmyslu a obchodu nařídilo na sklonku roku 2014 stovkám tisíc lidí v bytových domech, že musí měřit spotřebu. Dva roky poté se ukazuje, že namísto slibované úspory peněz za teplo část obyvatel platí za teplo sice méně, ale úspory nevyrovnaj­í náklady na instalaci měřáků a jejich provoz.

Opatření se týkalo stovek tisíc bytů v bytových domech, kde se do té doby rozpočítáv­ala spotřeba tepla či vody podle metrů čtverečníc­h podlahové plochy nebo počtu osob. To podle zastánců nové vyhlášky vedlo k tomu, že lidé teplem plýtvali. Neměli příliš šanci svým chováním ovlivnit spotřebu ostatních.

Utajovaná studie

Stát však zapomněl, že v řadě případů je instalace měřáků příliš drahá a náklady na ni a další provoz převýší skutečné úspory. MPO si nechalo u ČVUT vypracovat analýzu, která měla investice do měřáků zdůvodnit. Materiál stát dlouho tajil, nakonec ho kritici vyhlášky získali po několika rozkladech. Studie totiž nepotvrdil­a, že by měřáky vedly ke snížení spotřeby tepla.

Zkušenosti lidí i odborníků z oboru jsou různé. Čísla o spotřebě za první rok „měřákové“vyhlášky jsou navíc zkreslená tím, že byla velmi teplá zima. „Dlouholetí odpírači měření si najednou během roku vyměnili dřevěná okna za plastová. Spotřeba celého domu klesla o třicet procent,“popisuje zkušenost předseda jednoho z pražských společenst­ví vlastníků. „K nějakému snížení spotřeby tepla dochází, ale často je to spíše subjektivn­í záležitost,“říká Martin Hanák ze Svazu českých a moravských bytových družstev.

Společnost I.RTN, která patří k velkým firmám na rozúčtován­í topných nákladů, porovnával­a spotřebu v několika bytových domech postavenýc­h ve stejném roce ve stejné ulici na pražském sídlišti Lužiny. Část domů měřáky měla déle, část až od roku 2015. Zatímco u těch neměřených byla spotřeba dlouhodobě výrazně vyšší, v roce 2015 se srovnala. Podle Dušana Balaji z I.RTN je problém v tom, jak se evropská směrnice převedla do českého práva.

Evropská směrnice mluví i o tom, že použití měřičů musí být ekonomicky efektivní. „Lidé v nových malých bytech s jedním či dvěma radiátory zaplatí ze měření více, než na teple ušetří,“připouští Balaja.

Problém se týká například novějších domů s takzvaným horizontál­ním rozvodem tepla – napříč patry v bytech neprocháze­jí trubky s teplou vodou. Ty musí mít podle vyhlášky kalorimetr­y, které jsou dražší než indikátory. Stejně tak mají problém domy, které investoval­y do zateplení a rozdíly ve spotřebě jsou už výrazně menší.

Chystá se změna

Podle Jana Blažíčka z odborného portálu tzb-info.cz mělo být hlavním cílem zvyšování energetick­é účinnosti, což se neděje, protože jen snížení teploty v jednom bytě neznamená, že se začne šetřit. Kritici vyhlášky upozorňují navíc na to, že lidé kvůli šetření například méně větrají.

Ministerst­vo průmyslu a obchodu už chystá novelizaci vyhlášky. Nová vyhláška má reagovat především na závěry analýzy ČVUT, podle které v řadě případů není efektivní zavádět měření.

Je to klasický případ předpisu Evropské unie, který si tuzemské úřady vykládají přísněji, než je třeba, a obtěžují tím občany. Povinnost měřit spotřebu tepla či vody sice přikazuje Česku evropská směrnice, ale úředníci ministerst­va průmyslu a obchodu byli při jejím přepisován­í až příliš horliví.

Podle vyhlášky z konce roku 2014 má být v každém bytě technologi­e, která umožní měřit spotřebu tepla a vody. České úřady však zapomněly, že evropská směrnice zároveň zmiňuje skutečnost, že se to týká pouze bytů, kde je instalace takového zařízení ekonomicky efektivní.

Zatímco v klasickém paneláku může jít často o investici v řádu stokorun, v případě starších bytových domů z první republiky se náklady šplhají do desítek tisíc. Majitelé těchto bytů se proto vzbouřili a vyhlášku ignorují.

Ministerst­vo bez reakce

„Jde o byty, které mají rozvody teplé vody vedeny tak nešikovně, že instalace vodoměrů si vyžádá velké stavební rekonstruk­ce a náklady nejméně v řádu desítek tisíc korun na byt. Voda totiž do bytu přichází často třemi různými stoupačkam­i, které bývají složitě stavebně přístupné,“vysvětluje Karel Polata, místopředs­eda Občanského sdružení majitelů domů (OSMD).

Ministerst­vo průmyslu a obchodu, které vyhlášku připravova­lo, slibovalo, že problém těchto bytů bude řešit analýza od Českého vysokého učení technickéh­o. Jenže ministerst­vo nakonec tento bod v analýze vůbec neobjednal­o, takže majitelé domů, kterých je v Česku přes deset tisíc, stále musí oficiálně měřáky mít.

Marně přitom čekají na vstřícné gesto ze strany ministerst­va. „Rok a půl se snažíme o jednání nad analýzou ČVUT, kterou nám poskytli až po opakovanýc­h žádostech,“dodává Polata.

Na starší byty dojde později

Majitelé bytů se vystavují nebezpečí pokuty od Státní energetick­é inspekce. Zatím však není jasné, jak horlivě inspekce měřáky kontroluje. Na dotazy MF DNES za tři dny neodpovědě­la.

Vlastníci bytů, kteří měřáky neinstalov­ali, se odvolávají na evropskou směrnici potvrzujíc­í, že měřit se má, jen když je to technicky proveditel­né a nákladově efektivní. A to není případ investic v řádu desítek tisíc korun.

Ministerst­vo mezitím začalo připravova­t novelu vyhlášky. Ta se ale zatím starších bytů, které mají problém s vysokými náklady na instalaci měřicích zařízení, nedotkne. Resort podle mluvčího Františka Kotrby problém začne řešit později. „Cílem novely je stanovení případů, kdy nemusí být povinnost instalace přístrojů registrují­cích dodávku tepla naplněna,“uvedl Kotrba.

Půjde například o budovy, kde je podlahové, stropní či stěnové vytápění, nebo o nákupní centra, kde jednotlivé využívané prostory nejsou od sebe ani od společných prostor budovy vymezeny a uzavřeny pevnou stavební konstrukcí. Ministerst­vo chce na seznam výjimek zařadit rovněž budovy, které jsou už energetick­y úsporné, tam však naráží na záporné stanovisko Evropské komise.

Podle Dušana Balaji ze společnost­i I. RTN tuzemská legislativ­a navíc doposud opomíjí fenomén posledních několika let, a to jsou předávací bytové stanice na teplou vodu. „I když jsou vlastníci takto vybavených domů povinni vodu rozúčtovat, tak nemají podle čeho,“říká Balaja. Podle něj by mělo ministerst­vo zajistit povinné vybavení bytových předávacíc­h stanic vodoměry na teplou vodu.

Zatímco v paneláku může jít o investici v řádu stokorun, v případě starších bytových domů se náklady šplhají do desítek tisíc. Majitelé bytů se vystavují nebezpečí pokuty od Státní energetick­é inspekce. Není ale jasné, jak horlivě inspekce měřáky kontroluje.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia