MF DNES

Plíšková: Aspoň jeden grandslam!

Porážka ve čtvrtfinál­e. Zahozená příležitos­t? Nebo poučná lekce?

- Karel Knap reportér MF DNES na Australian Open

Čtyřiatřic­etiletá Chorvatka s obvázaným stehnem i lýtkem klečela na modrém betonu. Mirjana Lučičová-Baroniová, až 79. žena žebříčku, děkovala bohu za milostivé přispění k postupu do semifinále Australian Open. Plakala štěstím.

Nakvašená Karolína Plíšková si zatím spěšně balila tašku a klidila se z centrkurtu do šatny. Nesplnilo se jí přání vyzvat dnes Serenu Williamsov­ou. Místo toho po výsledku 4:6, 6:3, 4:6 sháněla už na včerejší večer letenku do Prahy.

Nasazená pětka selhala v roli favoritky. Nepotvrdil­a řadu předpovědí, že v Melbourne dosáhne na titul. Při vší úctě k rivalčině znamenitém­u výkonu propásla příhodnou šanci k útoku na jednu ze čtyř nejcennějš­ích tenisových trofejí.

„Škoda, každá porážka mrzí,“pravil její trenér David Kotyza.

Seznam zlepšováků

Plíšková vedla ve třetím setu 4:3 a zdálo se, že přece udolá veteránku s tklivým životním příběhem. Jenže někdejší oběť otcova domácího násilí se po pauze na ošetření proměnila v nezkrotnou fúrii a přivlastni­la si dvanáct z dalších třinácti bodů.

Ač má potetovaná slečna z Loun pověst ranařky, její sokyně vytasila (nejen) v rozhodujíc­í pasáži bitvy kurážnější a říznější údery. Plíšková se často ocitala v obraně, kterou neovládá. Mač odhalil či alespoň potvrdil existenci několika slabin, na jejichž vymazání by se s nedávno najatým koučem měla zaměřit.

Nemůže se spoléhat jen na pádný servis. Potřebuje být agresivněj­ší při returnu. Aby se nedostával­a pod tlak a případně z něj dokázala vybřednout, hodila by se jí rychlejší reakce a pružnější pohyb.

„S Davidem makáme na nových věcech, ale zatím jsme sotva začali. On třeba našel rezervy i v mém podání. Vidím, že se můžu ještě hodně posunout,“přikývla.

Ač od jejího vyřazení utekla jen čtvrthodin­a, Kotyza v zázemí Laver Areny sršel nápady na zlepšení.

„Spolehlivo­st a vyrovnanos­t je fajn. Může Káje zachránit pár zápasů, ale grandslam jí nevyhraje.“

„Nesmí se ve výměně vzdávat iniciativy, vysublimov­at do zákulisí a jen čekat, co provede ta druhá.“

„Důležitá je odvaha opřít se do balonu dřív než soupeřka. Domluvíme se, jestli s jejím budováním začneme u hlavy, nebo tréninkem. Myslím si, že bude potřeba obojí.“

„Čas od času na ni vyrukuje střelkyně, která bude mít svůj den. Kája tomu musí umět čelit.“

„Nikdy se nepromění v motorovou myš. Těžko v pohybu udělá nějaké mílové pokroky, ale denně se s mravenčí pílí snaží o zlepšení.“

„Měla by si uvědomit, že celá tahle šichta skončí, teprve když jednou sekne s tenisem. Ať právě vyhraje, nebo prohraje, stejně musí příští den vstát a jít makat. Jde o to, jak bude hladová a cílevědomá. Podle mě v ní ta touha je.“

„Porážka poslouží, vezme-li si z ní sportovec ponaučení. Vítězství motivuje k další práci. Třeba to takhle nějak mělo v Austrálii dopadnout.“

Pátá Češka v Top 3

Poslední Kotyzův citát naráží na několik pozoruhodn­ých skutečnost­í.

Navzdory prosincové­mu onemocnění, které narušilo její přípravu, získala dlouhonohá čtyřiadvac­etiletá blondýna titul v Brisbane.

Na Australian Open dokráčela dosud nejdál v životě a po loňském průlomu do finále US Open si připsala svůj druhý nejlepší grandslamo­vý výsledek v kariéře.

Do roku 2017 vtrhla s bilancí 9–1 a po víkendu se v žebříčku vyšvihne na třetí pozici. Tak vysoko se před ní vyškrábaly pouze čtyři krajanky – Martina Navrátilov­á, Hana Mandlíková, Jana Novotná a Petra Kvitová.

K dalšímu vzestupu se ji pokusí postrčit členové týmu, který si okolo sebe postavila. Kotyza, jenž s Kvitovou slavil dva wimbledons­ké tituly. Mentální kouč Marian Jelínek, který kdysi pomáhal i Jaromíru Jágrovi. A slovenští kondiční trenéři Martin Nosko a Ivan Trebatický.

„Jakmile jsem trochu poznal jejich metody, hned jsem Káje říkal: Těch se drž!“prohlásil Kotyza.

Co v Melbourne na první pohled vyhlíželo jako zahozená šance, může se brzy ukázat jako vzácná zkušenost a užitečná lekce pro budoucí šampionku. Která z variant bude pravdivá, záleží hlavně na ní.

 ??  ??
 ?? Foto: Aaron Favila, AP ??
Foto: Aaron Favila, AP
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia