MF DNES

Jablonecká vzpoura proti Kalouskovi: Odstupte!

Šéf krajské organizace požaduje mimořádný sněm a volbu nového vedení TOP 09. Kalousek zůstává klidný

- Jan Pešek s přispěním Ondřeje Leinerta

Předseda Miroslav Kalousek žije v bublině hlavního města, škodí straně a měl by odstoupit. Tvrdí to šéf jedné ze čtrnácti krajských organizací TOP 09.

Liberecký krajský předseda Petr Pošmourný vyzval všechny regionální organizace, aby se zasadily o svolání celostátní­ho sněmu strany a zvolily nové vedení. Pošmourný tvrdí, že se TOP 09 odvrátila od svého původního programu, je voliči vnímána negativně a zároveň nereaguje na situaci v jednotlivý­ch krajích.

„Já už panu Kalouskovi asi pět let říkám, že žije v ‚pražské bublině‘. Přijde mi, že tam žijí v jiném světě a navzájem se jen plácají po ramenou,“vysvětlil svou iniciativu Petr Pošmourný.

„Osobně nehodlám jen tak čekat, až se nám opět v květnu (termín, kdy se ze strany vyloučí členové, kteří nezaplatil­i členské příspěvky – pozn. red.) razantně zmenší členská základna. Nechci čekat ani na to, jakou blamáží pro TOP 09 skončí celostátní podzimní volby,“dodává šéf kraje a upozorňuje na průzkum, který si strana nechala udělat loni na podzim. „Jedním z důvodů, proč někteří členové chtěli stranu opustit, podle něj bylo chování a vystupován­í vedení,“tvrdí Pošmourný s tím, že ani tento průzkum vedení strany nepřiměl k aktivitě. „Pana Kalouska asi nic nepřesvědč­í,“říká stranický rebel.

Miroslav Kalousek zůstává nad věcí. „Jsme demokratic­ká strana, která regionální­m organizací­m dává možnost iniciovat vyvolání celostátní­ho sněmu a jedna regionální organizace jí využila,“reaguje s tím, že mimořádný sněm klidně svolá. Ale samozřejmě až bude splněna podmínka daná stanovami TOP 09: že se k výzvě připojí minimálně třetina členů strany.

„Nevidím důvod, proč bych měl v novinách diskutovat s jedním předsedou jedné regionální organizace. Jinak s ním samozřejmě diskutuji, ale ne v novinách,“říká šéf TOP 09.

K vyvolání mimořádnéh­o celostátní­ho sněmu má Pošmourný zatím daleko, na což naráží i Kalousek. „Zatím si to, co pan Pošmourný, myslí jen jablonecká organizace, a to je naprosto férové a nelze jim to vyčítat,“říká.

K Jablonci, kde donedávna Pošmourný zastával post předsedy, se podle informací MF DNES připojily zatím jen Semily.

Pošmourný se však nevzdává. „Dále očekávám, že se připojí Českolipsk­o, usnesení z Vysočiny a ze Středočesk­ého kraje,“říká vzbouřenec.

„Zatím jsem to vypustil jen tak okrajově. Než se regiony sejdou a přijmou usnesení, tak to nějakou chvíli bude trvat. Předpoklád­ám, že zhruba za měsíc by mělo být jasno,“nevzdává se autor severočesk­é výzvy.

 ?? Foto: MAFRA ?? Jsme demokraté Miroslav Kalousek tvrdí, že ho kritika z regionů nerozhází.
Foto: MAFRA Jsme demokraté Miroslav Kalousek tvrdí, že ho kritika z regionů nerozhází.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia