MF DNES

Na smog platí MHD zdarma, řekla vláda

Strategie, jak vylepšit vzduch ve městech – elektromob­ily a další dotace na lepší kotle

- — Josef Kopecký

Městům by od smogu měla pomoci veřejná doprava zdarma, prosazuje ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Informoval o tom včera vládu na zasedání, kde kabinet hledal způsoby, jak problém se smogem řešit.

„Městská hromadná doprava nebo regionální doprava, která by byla zdarma, by určitě mohla přispět okamžitě i bez dalších zásahů,“řekl Brabec. „Vyzveme krajské úřady, aby zvážily rozsah regulace podniků,“oznámil ministr životního prostředí po „smogovém“jednání vlády.

Vláda oznámila, že urychlí systém takzvaných kotlíkovýc­h dotací. Chce také podporovat používání elektromob­ilů.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) připustil, že rozšiřován­í počtu elektromob­ilů brzdí nedostateč­ná infrastruk­tura. „Když se podíváte na hustotu nabíjecích stanic, tak to není dobrá situace,“řekl. Na tyto účely chce vláda využít peníze, které jsou k dispozici z Evropské unie.

Dnes sudá auta, zítra lichá

Vedení každého města by podle ministra Brabce mělo rozhodnout o možné regulaci vjezdu vozů do centra. Například tak, jak to dělají některá velká evropská města: jeden den mohou do města auta s posledním číslem lichým a druhý den s číslem sudým.

K zavádění nízkoemisn­ích zón podle něj pomůže tlak voličů. Brabcův úřad je také připraven samosprává­m poskytnout odbornou pomoc.

Nové zákony podle vlády nejsou potřeba – současný zákon o ochraně ovzduší podle ní obsahuje řadu nástrojů, které mohou obce používat.

Ekologické organizace ve společném prohlášení ve středu uvedly, že smogové situace se budou opakovat, pokud vláda nepřijme účinná strategick­á rozhodnutí a nevylepší zákony.

Navrhují, aby se posílila povinnost obcí a měst regulovat smog, například usměrněním topení uhlím nebo automobilo­vého provozu. Vláda by podle nich měla přestat dotovat z evropských fondů kotle na hnědé uhlí a přijmout antifosiln­í zákon, který by měl v budoucnu snížit závislost Česka na ropě, zemním plynu a uhlí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia