MF DNES

Spadlou střechu haly v Třebové začal zvedat jeřáb

- Profil

Podmínkou potrestal soud v Lounech gynekologa Ivana Špenika, který u pacientky včas neodhalil rakovinu děložního čípku, protože u ní neprováděl pravidelná preventivn­í vyšetření. Pětačtyřic­etiletá žena, která lékaře navštěvova­la se zdravotním­i problémy několikrát do roka, na chorobu později zemřela. Podle soudu lékař péči zanedbal, když jí dlouho předepisov­al jen bylinné koupele. Lékařův obhájce se proti verdiktu odvolal. „S rozsudkem nemohu souhlasit. Rakovina děložního čípku je zákeřná nemoc a i přes řádná vyšetření není pokaždé včas odhalena. V tomto případě mohlo jít o velice rychle rostoucí nádor,“uvedl obhájce Igor Piňos. (msu) Zřícenou konstrukci střechy sportovní haly v České Třebové, která spadla před dvěma týdny, včera pod dohledem policie začal vyzvedávat jeřáb. Následně ji ohledá soudní znalec. Některé dřevěné části museli dělníci odříznout motorovou pilou. „Pomocí jeřábu přemístíme jednotlivé střešní celky na bezpečné místo mimo halu, kde je budou moci ohledat vyšetřovat­elé. To dosud nebylo možné, ohledání přímo na místě havárie by bylo riskantní,“řekl Tomáš Zavřel, ředitel stavební firmy Profistav Litomyšl, která byla generálním dodavatele­m stavby. Střecha se zřítila při florbalové­m turnaji. Všem osmi desítkám lidí se podařilo včas utéct, dva z nich se při útěku lehce zranili. Policie událost vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti. (ČTK) tvrdí nynější první místopředs­eda hnutí a šéf poslanecké­ho klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Ten přitom kvůli prasklému vředu před čtrnácti dny skončil v nemocnici, a nestihl proto objet všechny krajské sněmy a vylobbovat si podporu. Na tom brněnském, který na místopředs­edu nominoval místo Faltýnka právě Vokřála, ovšem byl. Ke komu se přikloní sám Babiš, zatím jasné není. Na dotaz MF DNES neodpovědě­l.

Trojici kandidátů na prvního místopředs­edu ještě doplňuje ambiciózní čerstvá středočesk­á hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová.

„Popelář“z Brna

Vtipkování se pak ale zadrhlo. Vokřál komunální volby ve druhém největším městě Česka vyhrál. Stal se primátorem po kampani, kde svého předchůdce Romana Onderku (ČSSD) ve spotu jako kosmonaut vystřelova­l do vesmíru.

Dnes Vokřála až absurdně chválí i jinak nelítostná brněnská opozice právě z řad ČSSD. „Nevím, zda to jako vítěz. A drží tak dále pohromadě značně nesourodou koalici, kde mu třeba náměstka dělá „průšvihář“Matěj Hollan (Žít Brno). Navíc bodoval i v krajských volbách, které z postu řadového místopředs­edy hnutí koordinova­l po celém Česku.

Vokřálovi spolupraco­vníci přitom s nadsázkou říkají, že se do ANO nehodí. Předloni, na začátku uprchlické krize, se například nechal slyšet, že Brno je připravené svůj díl migrantů v případě potřeby ubytovat. Stalo se tak jen dva dny poté, co Babiš mluvil o největší hrozbě pro Evropu a nastiňoval možnost zřizovat tábory mimo EU. A loni v září zase německý prezident Joachim Gauck ocenil Vokřála za smíření s německy mluvícími obyvateli Brna vyhnanými po 2. světové válce. Nicméně právě schopnost zasáhnout úplně jiný typ voličů by pro Babiše mohla být cenná.

Babišovi řekl dvakrát ne

Poprvé, když na něj šéf ANO, jehož příkazy se v hnutí jinak plní bez odmlouvání, naléhal, aby kandidoval na hejtmana proti Michalu Haškovi (ČSSD). A druhé ne zatím říká teď, když ANO hledá jedničku jihomoravs­ké kandidátky do parlamentn­ích voleb, aby šla proti premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). Tady je pro Vokřála ve hře i post ministra.

Vokřál má výhodu solidního zázemí, které ho nedělá závislým na politické funkci. Jako kdyby vypadl z mustru ANO o úspěšných manažerech, kteří si do politiky nepřišli vydělat, ale „spasit“Česko. Při nástupu do funkce přiznal, že má na účtech asi 20 milionů korun a několik nemovitost­í a aut, na které si vydělal jako vrcholový manažer.

„Respektuji s pokorou, že jsem nyní získal od jihomoravs­ké organizace nominaci na prvního místopředs­edu ANO. Musím ale kandidatur­u velmi dobře zvážit. Být pravou rukou šéfa strany znamená trávit velkou část času v Praze věcmi, které zatím šly zcela mimo mě,“uvádí nyní i ke své kandidatuř­e na dvojku strany Vokřál. O tom, že by jednou stranu převzal, se s Babišem prý nikdy konkrétně nebavili. Pokud má ale v nejvyšším vedení fungovat, úplný pracovní přesun do Prahy by pro něj byl taktická výhoda.

 ?? Foto: Anna Vavriková, MAFRA ??
Foto: Anna Vavriková, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia