MF DNES

Zeman ovlivňuje proces, varoval Rathův soudce

-

Vokřálovou největší brzdou je teď paradoxně umírněnost jeho vlastních ambicí. Z postu primátora, kde má sloužit ještě dva roky, se mu do Prahy příliš nechce. Na magistrátu slibuje, že dokončí to, co začal, a do Prahy za vyšším postem neuteče. Brněnský primátor si tak dovolil to, co málokdo v ANO. Už dvakrát Babišovi řekl ne.

Soudce pražského vrchního soudu Pavel Zelenka, jehož senát zrušil odsuzující rozsudek nad bývalým hejtmanem Davidem Rathem, pokládá výroky prezidenta Miloše Zemana k Rathově kauze za ovlivňován­í soudního rozhodován­í. Řekl to serveru Česká justice.

Zeman v úterý uvedl, že nevylučuje podání kárné žaloby na soudce, jehož senát označil Rathovy policejní odposlechy za nezákonné.

Předseda senátu Zelenka se nyní podle serveru kriticky vyjádřil jak k úternímu výroku prezidenta, tak i k jeho dřívější poznámce při jmenování nových soudců. Tehdy Zeman v souvislost­i s Rathem uvedl, že pokud se u někoho najdou miliony korun v krabici od vína, diskuse o vině považuje za nepatřičné.

„Kdybych šel na ostré hrany, tak je to v podstatě způsob, jak ovlivnit rozhodnutí Nejvyššího soudu, který bude rozhodovat o stížnosti pro porušení zákona, případně v další instanci,“řekl k prezidento­vým slovům Zelenka.

Stížnost v Rathův neprospěch se na návrh vrchního státního zastupitel­ství chystá podat ministr spravedlno­sti. Svůj návrh na stížnost ministrovi zároveň podal i Rath, kterému vadí, že jeho kauzu údajně řešil místně nepříslušn­ý soud a státní zastupitel­ství.

Česká justice upozornila na to, že prezident Miloš Zeman nemohl vidět protokol o hlasování Zelenkova senátu. „Pokud se jedná o senátní rozhodnutí, do toho, jak který soudce v tříčlenném senátu hlasoval, nemůže prezident nahlížet. Na to má právo pouze odvolací a dovolací soud,“napsal server.

Právo navrhnout zahájení kárného řízení dává prezidento­vi zákon o řízení ve věcech soudců. O kárné žalobě rozhoduje senát Nejvyššího správního soudu, který soudci může uložit důtku, snížení platu, případně ho odvolat. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia