MF DNES

V přepadené herně bylo dítě

- Lukáš Valášek redaktor MF DNES

Brněnský primátor Petr Vokřál (ANO) je v Praze skoro neznámou personou. Přesto šéf hnutí ANO Andrej Babiš podle několika zdrojů MF DNES v soukromých rozhovorec­h opakovaně zmiňuje právě Vokřála jako toho, kdo by stranu mohl vést po něm. Třeba poté, co se z politiky po letech stáhne. To je ale zatím daleká vize.

I ta ale před stranickým sněmem v ANO ovlivňuje klání o to, kdo bude ve straně pravou rukou nedotknute­lného předsedy Babiše. Volit se bude tajně zhruba za měsíc. A zatímco post předsedy pro Babiše, který naposledy v roce 2015 dostal sto procent platných hlasů, se zdá neochvějný, na další místa v předsednic­tvu bude tlačenice. I proto, že Babiš plánuje po volbách za rok usednout do křesla premiéra a z ANO udělat nejmocnějš­í stranu v zemi. Tento týden se na předsednic­tvu ANO sčítaly nominace. Výsledek? Ve frontě na čtyři místa se tísní hned desítka kandidátů.

„Myslím, že je to dobře. Během tří let vyrostli lidé jak z komunální, tak teď už vlastně krajské politiky,“

Faltýnkův krvavý souboj s Vokřálem je těžko představit­elný – veřejně se vzájemně vychvalují. Ostatně, do politiky přivedla Vokřála právě nynější pravá ruka Babiše. Dodnes mají velmi dobré vztahy, ale brněnský primátor má nyní slušnou možnost svého politickéh­o „stvořitele“nahradit.

Ještě před dvěma lety přitom političtí oponenti v Brně posměšně Vokřálovi přezdívali popelář. Jedničkou kandidátky ANO se totiž stal z ničeho nic potom, co se do Brna vrátil z Vídně, kde šéfoval centrále odpadové firmy A.S.A. Mezi Brňany byl prakticky neznámý.

Kandidatur­u na prvního místopředs­edu musím dobře zvážit. Žena svou dceru před pachatelem zamkla na toaletě a vyběhla ven

„Prioritou bylo holčičku zachránit, což se podařilo,“sdělil policejní mluvčí Hulan. Matce i její dceři byla poskytnuta psychologi­cká pomoc.

„Zásahová jednotka s psovodem provedla prohlídku prostor herny a zjistila, že je pachatel na útěku,“ byla náhoda nebo cílený výběr, ale tak dobrého primátora v Brně nepamatuji,“říká jeden z nejvlivněj­ších brněnských sociálních demokratů, který si nepřál být jmenován. Opozice u Vokřála oceňuje zejména umění kompromisu.

Brno prožilo dvě koaliční krize, ve kterých ovšem Vokřál ze střetu právě s politickým­i matadory ČSSD vyšel díky chytrým vyjednáván­ím dodal Hulan. U sebe by měl mít pachatel podle dostupných informací krátkou střelnou zbraň.

Policie nyní po muži pátrá, provedla ohledání místa a zajistila i záznamy z bezpečnost­ních kamer.

„Pokud muže na záznamu kdokoli pozná, žádáme ho, aby informaci předal policii prostředni­ctvím linky tísňového volání 158,“dodal Tomáš Hulan s tím, že muž navštívil hernu již několik dní před přepadením. Muž je údajně ozbrojen, policie proto varuje občany, aby se ho nesnažili sami zadržet.

Policie včera neuvedla, zda muž z herny něco ukradl. Policisté událost prošetřují jako trestný čin loupeže, za což pachateli v případě vypátrání a odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na deset let.

Na místě zasahovaly asi tři desítky policistů a policejní vrtulník. Policie uzavřela okolí a nikoho nepouštěla ani do blízkosti herny. (iDNES.cz)

 ??  ?? Podezřelý Snímek z videa, jež po přepadení herny zveřejnila policie.
Podezřelý Snímek z videa, jež po přepadení herny zveřejnila policie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia