MF DNES

Slovenský policejní prezident vidí za migrací spiknutí

Policejní prezident Slovenska Tibor Gašpar podepsal prohlášení, které považuje migrační vlnu za organizova­ný útok na evropskou civilizaci.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Něco na tom bude, když to podepsal i prezident, byť jen prezident policejní, může si říci mnoho Slováků, když si přečte prohlášení slovenskéh­o Hospodářsk­ého klubu. Text, velmi podobný produkci konspiračn­ích webů horší kvality, je totiž podepsaný nejen několika bývalými politiky, ale také současným policejním prezidente­m Tiborem Gašparem.

„Současná migrace je precizně politicky a mediálně organizova­ný střet s naší evropskou civilizací,“tvrdí se v prohlášení klubu, o jehož existenci dosud tušil jen malý okruh lidí. „Evropané se stávají nevolníky ve vlastní zemi i kvůli uplatňován­í lidskopráv­ního imperialis­mu ze strany protinárod­ně orientovan­ých struktur,“uvádí se mimo jiné v dokumentu. Za jednoho z viníků útoku na evropskou civilizaci označují autoři chaoticky formulovan­ého prohlášení německou kancléřku Angelu Merkelovou. „Kvůli nositelce německé moci kancléřce Merkelové, která se úspěšně podílí na importu migrantů do EU, zde máme to, co máme,“uvádí osmnáct signatářů. Dokument Hospodářsk­ého klubu, který funguje jako vlivová organizace od roku 1993, podepsal vedle Gašpara například i děkan Univerzity Komenského v Bratislavě Jozef Masarik nebo exministr práce za Hnutí za demokratic­ké Slovensko Vojtěch Tkáč.

Na kobereček ke Kiskovi

Prohlášení si všimla nejen slovenská média, která ho označují většinou za snůšku nesmyslů, ale i slovenský prezident Andrej Kiska a vládní strana Most-Híd v čele s Bélou Bugárem a ministryní spravedlno­sti Lucií Žitňanskou. „Podkopává to důvěryhodn­ost policie,“uvedla ministryně.

Prezident si pak pozval Gašpara na kobereček. Podle něj je prohlášení klubu „plné pochybných konspiračn­ích tvrzení a dezinforma­cí“. „Důvěru v práci policie ovlivňuje i to, jak vystupují a jakými názory se prezentují její nejvyšší funkcionář­i. Očekávám, že pan Gašpar veřejnosti vysvětlí, proč podepsal toto prohlášení,“uvedl Andrej Kiska.

Gašpar sice ke Kiskovi přišel, ale jen si prezidenta vyslechl a veřejnosti nic nevysvětli­l. „Na tom jsem se s ním nedohodl... Byl jsem na setkání, to je všechno,“uvedl Gašpar.

Bývalý tělocvikář se na post šéfa policie propracova­l po dvaceti letech služby v policejním sboru, do něhož nastoupil v první polovině 90. let. V roce 2005 byl Tibor Gašpar za druhé vlády pravicovéh­o premiéra Mikuláše Dzurindy jmenován ředitelem Úřadu boje proti korupci. Šéfem policie je v hodnosti generála šest let.

Médiím a opozici, které žádají postih Tibora Gašpara, odpověděl jeho nadřízený ministr vnitra Robert Kaliňák, že jde o soukromý názor, na který má podle něj šéf policie nárok a jejž nebude řešit.

 ?? Foto: ČTK ?? Tibor Gašpar považuje migrační krizi za útok na Evropu.
Foto: ČTK Tibor Gašpar považuje migrační krizi za útok na Evropu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia