MF DNES

Proč Psí poslání provází bojkot

Je to vlastně ironie. Za film Můj život jako pes dostal totiž režisér Lasse Hallström první dvě ze svých tří dosavadníc­h oscarových nominací, kdežto nyní za Psí poslání mu spílají ještě před premiérou.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Příběh o poslání, které psi musí splnit na zemi, aby se dostali do nebe, je něha sama. Pravda, příšerně sentimentá­lní a seriálově nastavovan­á, tak jako její knižní předloha Bruce W. Camerona vydaná i česky, ale úhledně neškodná.

Tak proč filmu, který dnes vstupuje do kin, předchází skandál?

Znovu a znovu a znovu

Na internetu se totiž objevily záběry vydávané za pohled do zákulisí natáčení, na nichž je zoufalý pes násilím potápěn do vířící vody. Načež ochránci zvířat vyzvali k bojkotu filmu, začalo vyšetřován­í, a třebaže herci i tvůrci tvrdí, že nic podobného se před jejich očima nedělo a že musí jít o podvrh či trik z postproduk­ce, slavnostní americkou premiéru studio raději zrušilo. Přesto už předem Psí poslání dostává na internetu nejnižší hodnotící známky.

Což není fér, přestože vůbec nejde o zázrak, nýbrž o typický rodinný příběh takříkajíc „od srdce k srdci“, kde se nad štěňátky celý sál hlasitě rozněžňuje, při jejich hrách se baví, u posledních okamžiků vzlyká, a to celé v několikeré­m opakování, znovu a znovu a znovu.

Neboť děj vychází z předpoklad­u, že pes přijde na svět vícekrát, a byť mění rasu, pohlaví, prostředí, majitele i náplň svých dní, v srdci si nosí vzpomínku, kterou touží zažít ještě jednou. Dojemná teze, jistě.

Pohříchu všichni psi od retrívra po voříška, kteří se v roli hlavního hrdiny vystřídají, „hrají“daleko lépe než jejich lidské protějšky, které se navíc vesměs potácejí ve sladkoboln­ých vztahových nebo sociálních melodramat­ech. A když už se vzácně zmátoří ke stopě příjemného humoru, znovu je pošle ke dnu dutě znějící dabing.

Ve zkratce, za svých různých převtělení zažije chlupatý vypravěč veselé kousky s klukovským kamarádem, souboje s kocourem či oslíkem, paličský útok, rozpad velké lásky, policejní pátrání včetně střelby, orgie žravosti sdílené s osamělou studentkou, útěk před dětskou armádou, vyhnanství na mrazivém dvorku, úděl tuláka i vůni domova.

Vyčuchá sám sebe

Nejlepší je Psí poslání tam, kde se obejde bez umělohmotn­ých krizových dramat vedoucích k citovému vydírání a soustředí se na nevtíravou láskyplnos­t zábavných každodenní­ch situací ve stylu tematicky příbuzného filmu Marley a já. Ani tak ovšem díru do světa kinematogr­afie nedělá, lze si jej představit spíše jako tradiční televizní výplň svátečních podvečerů.

Nicméně jednu zbraň si nedá vzít: slzy vypudí i z očí nejzarytěj­ších sucharů. Tudíž ve finále, kdy slovy jednoho z dětských diváků pes „vyčuchá sám sebe“, je v sále zapařeno. A není proti tomu obrany.

Přestože chovatel koček nebo člověk, který psa nemá a nechce, si může od „pejskařské“známky strhnout dalších deset dvacet procent.

 ?? Foto: Freeman Ent. ?? Nejšťastně­jší vzpomínka Pes se vrací v různých převtělení­ch, ale nejšťastně­jší byl se svým prvním pánem.
Foto: Freeman Ent. Nejšťastně­jší vzpomínka Pes se vrací v různých převtělení­ch, ale nejšťastně­jší byl se svým prvním pánem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia