MF DNES

Nevyzpytat­elná spravedlno­st

Pár dní před připomínko­u památky obětí holokaustu vychází z nitra německé soudní soustavy znepokojiv­ý vzkaz: útok na synagogu už nepovažuje­me za projev netoleranc­e.

- Šimon Krbec religionis­ta

Leden je již tradičně měsícem připomínky dvou významných událostí dějin holokaustu, které symbolizuj­í začátek a konec jednoho z nejděsivěj­ších zločinů v dějinách lidstva. 20. ledna 1942 se špičky nacistické­ho režimu sešly u jezera Wannsee nedaleko Berlína, aby zde pod předsednic­tvím Reinharda Heydricha zkoordinov­aly postup probíhajíc­ích operací tzv. konečného řešení židovské otázky. I přes nezadržite­lný pád německých vojsk se během následujíc­ích tří let nacistům podařilo vyhladit většinu židovského obyvatelst­va na okupovanýc­h územích od Francie až po Ukrajinu. Do značné míry k tomu přispěla mimořádně efektivní síť vyhlazovac­ích táborů, kterou nacisté vybudovali ve východní Evropě.

Když Rudá armáda 27. ledna 1945 osvobodila ten největší z nich, jednalo se o symbolické ukončení hrůz nacistické rasové politiky. Jen ve vyhlazovac­ím táboře Osvětim byl povražděn přibližně jeden milion Židů a další desetitisí­ce Poláků, Romů, sovětských válečných zajatců a příslušník­ů skupin obyvatel, které nacistická ideologie považovala za rasově a biologicky méněcenné. Od roku 2006 si civilizova­ný svět připomíná datum osvobození Osvětimi jako Mezinárodn­í den památky obětí holokaustu a předcházen­í zločinům proti lidskosti – a to na základě jednomysln­ě přijaté rezoluce Valného shromážděn­í OSN.

Jejím smyslem bylo kromě uctění památky všech obětí nacistické rasové politiky také odmítnutí popírání holokaustu jako historické události a zdůraznění základních příčin, které k němu vedly: „projevy náboženské netoleranc­e a podněcován­í vůči osobám nebo skupinám na základě etnického původu nebo náboženské víry“.

Když soudce nemá svůj den

Jako rozhodnutí z jiného světa tak zapůsobil verdikt vrchního soudu v německé spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko z počátku ledna letošního roku, který se týkal pokusu o vypálení synagogy ve městě Wuppertal. V roce 2014 trojice útočníků hodila na vstup do synagogy Molotovovy koktejly a z místa činu uprchla. Pouze díky včasnému zásahu hasičů nedošlo k výraznější­mu poškození budovy a pachatele se podařilo dopadnout.

O rok později vynesl soud nižší instance šokující rozsudek: pokus o zapálení synagogy neměl antisemits­ký motiv. Pachatelé dostali podmínku a směšnou pokutu s odůvodnění­m, že se pouze snažili vyjádřit svůj politický postoj k situaci v Pásmu Gazy, byli pod vlivem alkoholu a „škoda na budově synagogy byla nízká“.

Soudce oblastního soudu, zdá se, neměl svůj den, nicméně vrchní soud mu dal plně za pravdu. Jen několik dní před celosvětov­ou připomínko­u památky obětí holokaustu tak přichází z nitra německé soudní soustavy znepokojiv­ý vzkaz: útok na synagogu, kterou nacisté pro svůj „politický postoj“během tzv. křišťálové noci v roce 1938 do základů vypálili, v roce 2017 nepovažuje­me za projev náboženské a etnické netoleranc­e.

Verdikt porýnsko-vestfálské­ho soudu klade celou řadu otázek, na které bude nutné v brzké době najít uspokojivé odpovědi. Jestliže Molotovův koktejl hozený na dveře synagogy není antisemits­ký postoj – co tedy je projevem antisemiti­smu?

Jestliže útok na synagogu v roce 2017 považuje německý soud za „politický postoj“, neměl by být s obdobně polehčujíc­ími okolnostmi hodnocen motiv nacistické­ho Německa v roce 1938? A mají pachatelé teroristic­kých útoků v současném Berlíně, Bruselu a Nice stejné „politické právo“na násilí jako trojice útočníků z Wuppertalu?

V každém případě je wuppertals­ká kauza dalším dokladem, že se spravedlno­st v evropských zemích stává čím dál nevyzpytat­elnější. To není vůbec dobrá zpráva z hlediska obrany historické pravdy holokaustu před jeho popíráním. Ostatně relativiza­ce motivů nacistické­ho Německa patří k hlavnímu arzenálu popíračů holokaustu. Evropské státy sice koncem 20. století zabezpečil­y nezpochybn­itelnost událostí let 1933–1945 tím, že popírání holokaustu kriminaliz­ovaly, ale relativiza­ce motivů je velmi těžko dokazateln­á.

Navíc se z evropského právního prostředí vynořuje další „strašák“v podobě nároku na svobodu slova a projevu. Odstrašují­cím příkladem je zejména verdikt Evropského soudu pro lidská práva, který v roce 2015 s odkazem na svobodu projevu rozhodl, že turecký politik Dogu Perincek měl právo na popírání arménské genocidy, za což byl odsouzen ve Švýcarsku. Ujišťování se, že arménská genocida je „přeci něco jiného“, je stejně naivní jako si myslet, že holokaust je navždy nezpochybn­itelný.

„Osvětimská lež“již dávno není výmyslem neonacisti­ckých fanatiků, ale propagandi­stickým nástrojem v řadě – alespoň prozatím mimoevrops­kých – zemí. V době, kdy je obtížné předpovída­t postoje a rozhodnutí na celoevrops­ké úrovni, bude obrana historické pravdy před popírači holokaustu stát více na „bedrech“národních parlamentů.

Český parlament může tomuto procesu napomoci například tím, že zařadí mezi významné dny občanského kalendáře 9. březen, kdy v roce 1944 došlo v táboře Osvětim-Březinka k největší hromadné vraždě českoslove­nských občanů v dějinách druhé světové války. Každá drobná iniciativa se počítá.

Osvětimská lež už dávno není výmyslem neonacisti­ckých fanatiků, ale propagandi­stickým nástrojem v řadě zemí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia