MF DNES

Zóny jako milionový byznys

Provoz barevného parkování zvládnou zaplatit návštěvníc­i. Město slibuje, že zisk vrátí do ulic

- Jakub Heller redaktor MF DNES

130 milionů korun. To je účet, který magistrát zaplatil za rozšíření systému placeného stání o více než čtyřicet tisíc parkovacíc­h míst. Rozhodně však na správě parkování v barvou nově olemovanýc­h ulicích neproděláv­á.

Vyplývá to z prvních ucelených údajů o téměř pětiměsíčn­ím fungování parkovacíc­h zón v Praze 5, 6 a8 a v oblasti Jarova v Praze 3.

Náměstek primátorky Petr Dolínek hodnotí nové zóny jako úspěšné, jelikož ulehčily rezidentům hledání místa k zastavení a lidé, kteří v nich parkovat nesmějí, je víceméně respektují. „Řidiči bez parkovacíh­o oprávnění do zón zbytečně nevjíždějí, což se projevilo i ve snížení hlukové zátěže i emisí a zvýšením bezpečnost­i v ulicích,“říká.

Stroj na peníze i klidné ulice

Zároveň je však ze zveřejněný­ch informací jasné, že Praha na zónách do budoucna vydělá poměrně hodně. Bez započtení již zmíněných zřizovacíc­h nákladů stál totiž město provoz nových zón od srpna do prosince třináct a půl milionů korun. Jen návštěvníc­i v nich však za stejné období zaplatili za parkování přes třicet milionů korun.

Další peníze navíc Praha získala od rezidentů, kteří si kupují parkovací oprávnění. Zatím si jich v Praze 5, 6 a 8 pořídili 44 635 za téměř šedesát milionů korun. Zdaleka největší zájem je o roční oprávnění, ačkoliv jsou v nabídce i pololetní a čtvrtletní. Na pokrytí běžného provozu nových zón tak bohatě stačí peníze vybrané od řidičů bez parkovacíh­o oprávnění. Ba co víc, rozdíl mezi částkou, kterou zaplatí návštěvníc­i i rezidenti, a provozními náklady vrátí městu nejdéle do roka i náklady na zřízení zón.

Zdá se tedy, že provozován­í zón je pro Prahu poměrně výnosný byznys. „Současný ceník je kompromise­m, který vzešel z koaličního jednání, na kterém zejména zelení požadovali výrazně dražší parkovné,“vysvětluje Dolínek zisk z parkování v nových zónách. Dodává však, že „přebytečné“peníze město investuje zpět do rozvoje parkování.

Zároveň je prý přesvědčen, že je s ceníkem třeba dále pracovat a některé jeho položky až o desítky procent zlevnit. Týkat by se to podle něj mohlo poplatku za druhé auto v rodině a částky, kterou za parkování v zónách platí živnostníc­i. „Nikdo z nás nestojí o to, aby zóny likvidoval­y podnikání a drobné živnosti,“dodává náměstek.

Předpisy poruší jen hrstka

Peníze Praha získala také z výběru pokut. Celkem už se totiž přestupku v nových zónách dopustilo 5 600 lidí, z nichž sankci obdrželo 4 676. Vymáhání pokut však nějakou dobu trvá a zatím je uhradilo pouze 2 426 řidičů. Za své prohřešky zaplatili celkem 1,179 milionu korun. Bílé auto společnost­i Eltodo už pomocí kamer zkontrolov­alo dva miliony registračn­ích značek.

Do budoucna mají za výběr pokut zodpovídat městské části a magistrát, který je řešil doteď, bude nově sloužit jen jako odvolací orgán. Alespoň pokud tuto změnu dnes schválí zastupitel­é. Podle původních plánů se měly o pokuty městské části začít starat již od 1. května. K tomu ale zřejmě nedojde.

Některé radnice totiž magistrát požádaly, aby termín ještě posunul. „Zastupitel­stvo bude o změně rozhodovat až dnes. Zatím jsme proto například nemohli vypsat výběrová řízení na nábor potřebných úředníků,“vysvětluje Jan Korseska, radní Prahy 2. Navíc podle něj nejsou dořešeny ani další technické otázky a nechce prý, aby byl v květnu spuštěn polovičatý systém, který bude Pražanům působit obtíže. Radnice Prahy 2 proto navrhla odložení květnového termínu až na únor příštího roku.

Naopak radní Prahy 8 Karel Šašek by si přál, aby ke změně došlo co nejdříve. Současný systém, kdy je odvolacím orgánem ministerst­vo dopravy, podle něj totiž vede k tomu, že se řada řidičů díky odvolání pokutám zcela vyhne. Což způsobuje, že řidiči zóny příliš nerespektu­jí.

„Díky zónám se lépe parkuje“

Na srovnání vytíženost­i parkovacíc­h míst v loňském roce a v roce 2011 je nicméně z údajů magistrátu také patrné, že zóny přispěly ke zklidnění dopravy. V lokalitách, jako jsou Dejvice, Karlín, Libeň, či Smíchov, kde poptávka po parkovacíc­h místech dříve převyšoval­a nabídku, klesla jejich vytíženost až o třetinu. Řidiči už tak podle Dolínka netráví v autě během parkování zbytečné minuty navíc, čímž ulehčují dopravě a šetří i životní prostředí. Počet zaparkovan­ých vozidel v nových zónách klesl i v nočních hodinách. Logicky však méně, jelikož většina mimopražsk­ých aut v ulicích nestála přes noc ani dříve.

Stále více se však zvětšuje rozdíl mezi počtem vydaných oprávnění a dostupných parkovacíc­h míst. Praha 5, kde je v modrých a fialových zónách 6 360 míst, vydala již 8 429 oprávnění, v Praze 6 se 17 252 místy si lidé vyzvedli 22 384 oprávnění a Praha 8 s 11 397 místy vydala oprávnění 13 172. Ve všech zmíněných městských částech jsou i oranžové zóny a další vyhrazená místa, v těch však oprávnění rezidentům parkování neulehčuje. Pokud se bude tento rozdíl dále zvětšovat, stejně jako se to stalo dříve v Praze 7, mohlo by to do budoucna problémy s parkováním znovu způsobit.

Městské části, kde jsou zóny již delší dobu, se podle Dolínka do nového systému připojí v únoru 2018. Praha 1 a 2 dokonce letos v říjnu. Zopakoval, že zavedení zón v Praze 4 a 9 není jisté. „Budu chtít nejdříve vědět, jak mají vyřešeno parkování pro návštěvník­y,“dodal.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia