MF DNES

Praha 3 převzala trhy, neúspěch jako v Praze 10 si nepřipoušt­í

- — Martin Bajtler

V prosinci se vedení radnice Prahy 3 ohánělo transparen­tností a potřebou veřejné soutěže na provozovat­ele farmářskýc­h trhů na náměstí Jiřího z Poděbrad, kterým byl doposud spolek Archetyp. Nakonec ale situace dospěla k tomu, že radnice na princip soutěže rezignoval­a a uložila provoz trhů jedné ze svých společnost­í.

V soutěži původně zvítězila firma World Production, která vznikla těsně před vyhlášením výběrového řízení. Radniční opozice proto nejprve kritizoval­a, že nový provozovat­el nemá s trhy zkušenosti. Podle místostaro­sty Alexandera Bellu (ODS) byly výsledky výběrového řízení v pořádku, ale radní soutěž přesto zrušili. „Stala se totiž předmětem politickéh­o a podnikatel­ského boje,“říká. Provoz farmářskýc­h trhů bude podle místostaro­sty pro městskou část výhodný.

Radnice nakonec také akceptoval­a výtku některých farmářů, kteří kritizoval­i, že ze smluv zmizela maximální možná výše nájemného za stánek. „Strop by ve smlouvě být měl. Myslím, že jsme schopni nabídnout i nižší ceny za provoz stánků,“říká koaliční zastupitel Tomáš Kalivoda (ODS). Podle něj kvalitu trhů posoudí až občané.

I přes jejich protesty, kdy v petici žádali prodloužen­í smlouvy s firmou Archetyp, se nakonec provozován­í trhů ujme městská část prostředni­ctvím společnost­i Správa zbytkového majetku. Jde o subjekt, který byl založen proto, aby spravoval byty, jež lidé odmítli odkoupit v privatizac­i. Ještě před několika měsíci byla přitom společnost určena k likvidaci.

Kubánské náměstí jako strašák

Podobný scénář potkal dříve i farmářské trhy na Kubánském náměstí v Praze 10. Ty jako jediné v metropoli provozuje sama městská část. Chod trhů v minulosti nejprve zajišťoval­a také společnost Archetyp. I ve Vršovicích ale musela skončit. Tamější radnice poté přislíbila, že na nového provozovat­ele vypíše soutěž. To se ale nestalo a vedení městské části místo toho před dvěma lety předalo trhy své dceřiné společnost­i Praha 10 – Majetková a. s., která je doteď provozuje.

Vlastní správu trhů si vedení desáté městské části pochvaluje. „Máme silnou kontrolu nad sortimente­m a otevírací dobou a můžeme trhy provázat s dalšími aktivitami akciovky. Výhodou je také možnost propagace radničními komunikačn­ími prostředky,“uvádí starosta Prahy 10 Vladimír Novák (ČSSD). Podle některých občanů se však nabízený sortiment po převzetí trhů radnicí zhoršil a místo farmářů se ve stáncích usídlili překupníci. „Trh poloprázdn­ý, tři velcí zelináři a pár neustále stejných prodejců,“hodnotí kvalitu trhů na Facebooku Ivo Hury. Pro městskou část jsou farmářské trhy navíc ztrátové.

Podobného scénáře se obávají i kritici postupu radnice Prahy 3. „Máme obavy, zda městská část zajistí odbyt našich výrobků, aby to pro nás nemělo likvidační důsledky,“říká farmář Miroslav Sedláček. Správa zbytkového majetku se přitom musí s novou agendou vypořádat rychle. Trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad by totiž měly po zimní přestávce začít fungovat už v únoru. „Vzhledem k tomu, že trhy začínají tak brzy a Správě zbytkového majetku zatím nebylo jejich pořádání uloženo oficiálně, obávám se, že kvalita nebude valná,“říká Ondřej Rut, předseda opozičního zastupitel­ského klubu Žižkov (nejen) sobě. Podle místostaro­sty Bellu je společnost na trhy připravena.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia