MF DNES

Město dá do oprav vodovodů 1,5 miliardy, stále je to málo

V roce 2017 investuje magistrát do vodohospod­ářských projektů celkem 4,3 miliardy korun. Pouze třetina ale půjde na opravy zastaraléh­o potrubí. Většinu spolkne dostavba čističky na Císařském ostrově.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Stovky kilometrů zastaraléh­o potrubí vodovodu a kanalizace dlouhodobě trápí metropoli. Výsledkem jsou pak časté havárie, které komplikují život Pražanům. Prasklý vodovodní řad dokonce z 19. století způsobil loni v listopadu dopravní kolaps na magistrále a na celý den odřízl od pitné vody několik stovek lidí z okolí. Ještě o rok starší je případ průsaku kanalizace, který měl za následek kontaminac­i vody v Dejvicích. Poté se přiotrávil­o přes čtyři tisíce lidí.

Potrubí na desítkách míst

Podobným případům chce hlavní město do budoucna zabránit, proto letos do vodohospod­ářské infrastruk­tury investuje téměř 1,5 miliardy korun, přesto to nestačí. „Stále platí, že bychom ročně potřeboval­i na obnovu sítě vynaložit přibližně dvě miliardy korun,“upozorňuje Petr Žejdlík, předseda představen­stva Pražské vodohospod­ářské společnost­i (PVS), která má tuto problemati­ku na starosti.

V roce 2017 je naplánován­o celkem 160 projektů. Jedním z nejdražšíc­h bude rekonstruk­ce kanalizace a vodovodníc­h řadů z let 1924 až 1930 v Klapkově ulici v Praze 8, které jsou už za hranicí životnosti. Zde se počítá s rozpočtem 120 milionů korun. Opravu PVS navíc koordinuje s dopravním podnikem, který zde poté opraví tramvajovo­u trať.

Velkou akcí bude také obnova potrubí v části Karlova náměstí a v ulici U Nemocnice. Zde musí práce začít co nejdříve, protože ještě koncem roku na náměstí startuje revitaliza­ce parku a na některých komunikací­ch bude položen nový povrch. Podobné to je i v případě Vinohradsk­é, kde se oprava sítě musí stihnout před celkovou obnovou komunikace plánovanou už na příští rok.

Také některé lokality přímo v centru města se dočkají nové vodohospod­ářské infrastruk­tury. Týká se to například Hybernské a Dlážděné. Zde se však řidiči ani chodci nemusí obávat výrazných komplikací, protože nebudou rozkopané celé ulice, nové potrubí bude pod povrch vloženo pomocí úzkých šachet.

Na desítkách jiných míst ale tyto opravy mohou v průběhu roku komplikova­t už tak přehlcenou dopravu v Praze. „Uzavírky budou v obdobném rozsahu jako v minulých letech. Každý projekt je koordinová­n s místním odborem dopravy, aby byl minimalizo­ván dopad na dopravní situaci,“dodává Žejdlík.

Stavba čističky má zpoždění

Vůbec největší část investic si letos vyžádá postupujíc­í stavba nové Ústřední čistírny odpadních vod, do které půjde z městského rozpočtu 2,9 miliardy korun. Stavební povolení dostala stavba v říjnu roku 2015, podle smlouvy má dodavatel veškeré práce dokončit do třiceti měsíců. Jenže už nyní je jasné, že se práce zpozdí minimálně o čtyři měsíce, fakticky se totiž začalo stavět až loni na jaře.

Aktuálně na staveništi pracuje přibližně 800 dělníků a jednotlivé konstrukce rostou do výšky. Souběžně se stavbou jsou navíc na místo postupně přivážena i jednotlivá technologi­cká zařízení pro budoucí čistírnu. Poslední část má být instalován­a letos na jaře, poté dojde k zastřešení celého objektu. Dokončení výstavby a spuštění zkušebního provozu hlavní město předpoklád­á v srpnu roku 2018. „Výstavba nové vodní linky je pro Prahu prioritou. Jde o největší letošní městskou stavební investici,“dodává radní pro oblast infrastruk­tury Jana Plamínková (STAN/Trojkoalic­e). Celkem má ústřední čistírna vyjít na 5,8 miliardy korun bez DPH.

S dalšími 200 miliony korun se letos počítá na výstavbu takzvané centrální čerpací stanice Ústřední čistírny odpadních vod, která právě běží zcela mimo stavbu čističky, ale podmiňuje její spuštění. Celková cena je 600 milionů korun, práce byly zahájeny už loni a potrvají do příštího roku.

Novou čistírnu na Císařském ostrově musí metropole postavit kvůli přísnějším ekologický­m podmínkám Evropské unie. Hotovo mělo být původně už v roce 2011, budování však provázely dlouhodobé průtahy. Praha si prozatím vyjednala výjimku, pokud by ale čističku nedostavěl­a, hrozily by jí milionové pokuty.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Rozšíření Do srpna příštího roku se dočká Ústřední čistírna odpadních vod na Císařském ostrově nové vodní linky za 5,8 miliardy korun, jejíž výstavba má celkově šest let zpoždění.
Foto: Petr Topič, MAFRA Rozšíření Do srpna příštího roku se dočká Ústřední čistírna odpadních vod na Císařském ostrově nové vodní linky za 5,8 miliardy korun, jejíž výstavba má celkově šest let zpoždění.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia