MF DNES

GOOD BYE, HOLKY OBAMOVY

Sasha a Malia Obamovy přišly do Bílého domu jako děti, vyrostly zde a teď odcházejí jako mladé dámy. Už to nejsou chráněné první dcery.

- jana.ciglerova@mfdnes.cz

Tahle slova Michelle Obamové vzala Američany za srdce. „Doteď mám slzy v očích, když si na to vzpomenu. Bylo to poprvé od chvíle, kdy jsme se nastěhoval­i do Bílého domu, a naše dcery odjížděly do školy. Posadila jsem je do auta s neprůstřel­nými skly, kam s nimi nastoupili i jejich bodyguardi. Zamávala jsem jim a dostala o ně strach. Co jsme to těm našim miminkům jenom udělali? Bylo mi jasné, že mým největším úkolem bude zajistit, aby uprostřed toho bláznovstv­í zůstaly normální a obyčejné.“

Málokterý proslov Michelle Obamové tak ukázal, co se děje v rodině s dětmi, jejichž otec se stal prezidente­m nejmocnějš­í země světa. Malii tehdy bylo deset a Sashe sedm, žily v Chicagu běžným provozem rodiny s přítomnou matkou a pendlující­m otcem. Ze školy na kroužky, z kroužků domů, navečeřet a spát. Stíhaly toho hodně: Malia chodila na fotbal, tancování a herectví, Sasha na gymnastiku a step, obě na tenis a piano.

Jenže v listopadu 2008 se otec stal prezidente­m, což znamenalo, že se musí odstěhovat a zcela změnit život. Ve Washington­u začaly chodit do stejné školy jako před nimi Chelsea Clintonová, Tricia Nixonová či Archibald Roosevelt. Zařadily se mezi první děti, jak se říká potomkům prezidenta a první dámy, a čekal je tak osud, o němž si s nimi z první ruky může povídat jen několik lidí na světě.

Sedmiletá Sasha byla druhou nejmladší obyvatelko­u Bílého domu, hned po Johnu

Kennedym juniorovi, kterého přinesli rodiče do prezidents­kého sídla jako miminko. Je zvykem, že odcházejíc­í prezidents­ká rodina provede nastávajíc­í rodinu domem a rezidenci jim předá. A tak Malii a Sashu provedly Jenna a Barbara Bushovy, v té době už mladé dospělé ženy.

„V očích jste měly obavy i zvědavost, když jste vešly do toho rozlehlého domu, který se měl stát vaším domovem,“vzpomínala Jenna Bushová v otevřeném dopise sestrám Obamovým. „Smích a radost, s níž jste sjížděly zábradlí nad sluneční terasou, přesně jako my ve vašem věku, byly fantastick­y nakažlivé.“

BUDOU SI UKLÍZET

Právě Bushovy dcery byly pro Sashu a Malii ochránkyně­mi a ještě několikrát se jich zastaly, když měly pocit, že je na ně veřejnost zbytečně přísná. Třeba když o šest let později uděloval jejich otec tradiční milost krocanovi na Den díkůvzdání a holky musely být u toho.

Nervózně tam postávaly, přešlapova­ly s rukama zkříženýma a nuceně se usmívaly, když táta řekl nějaký vtip. Útrpné pohledy a otrávené výrazy střídaly povzdechy a kroucení očima, a ať se přítomní smáli sebevíc, jejich obličej se nepohnul. Už abychom byly venku! Tihle tátové skoro dospělých dcer bý vají někdy přece děsně nemožní.

Kdo si na pubertu pamatuje, nezáviděl to v ten listopadov­ý večer roku 2014 ani Malii a Sashe, ani jejich rodičům. Jenže zatímco většina lidí záběry znuděných prvních dcer chápavě přešla, jedna státní úřednice se do nich pustila. „Vím, že si procházíte těmi strašlivým­i lety puberty, ale nedá se nic dělat, jste součástí první rodiny a měly byste se podle toho chovat. Ukažte, že na to máte. A oblékejte se tak, abyste získaly respekt, ne místo u baru,“vyčinila jim poradkyně republikán­ského politika. Za svá slova se dočkala tak silné reakce od veřejnosti, že raději rezignoval­a.

Jednou z prvních věcí, které Michelle Obamová udělala pro zachování normálního vývoje svých dcer, bylo to, že si promluvila se zaměstnanc­i Bílého domu. „Vím, že vaší prací je udržovat dům ve stoprocent­ním stavu, ale budeme si muset nastavit nějaké hranice. Není možné, aby si holky nestlaly a neuklízely po sobě,“vysvětlila a požádala uklízeče, aby u pokojů jejích dcer udělali výjimku.

Druhou věcí bylo, že jim pořídili na zahradu soustavu prolézaček a štěně. To jim slíbil otec za to, že s ním vydržely těžkou kampaň. Měl jedinou podmínku, že to bude pes z útulku. Později se kvůli Maliiným alergiím zúžil výběr na dva druhy. Jednoho z nich, portugalsk­ého vodního psa, jim věnoval senátor Ted Kennedy. Bylo mu půl roku, daly mu jméno Bo a začaly mu říkat První pes.

MICHELLE ZASAHUJE

Nebyly vidět každý den, a kdo se blíž nezajímal o americkou politiku, mohl být čas od času překvapen, jak se z hravých holčiček stávají mladé dámy, které se malují, jsou rozvážné a mají zásadní názory. Z období, kdy přicházejí první lásky a první nápadníci, mívá většina rodičů hrůzu. Ne tak jejich otec. Barack Obama se nechal slyšet, že na rozdíl od mnoha otců je on ohledně romantický­ch experiment­ů svých dcer v klidu.

„Tak zaprvé, mají silnou matku, která je jim vzorem pro to, aby si nenechaly od nápadníků líbit nic, o co by nestály. I to, jaký respekt k ní mám celý život já, jim ukazuje, že jejich kvality se měří charaktere­m a inteligenc­í,“vysvětlova­l v televizním rozhovoru. „Ale hlavní mojí jistotou je tajná služba. Těžko můžou jejich obdivovate­lé něco zkoušet, když holky mají za zády ty naše siláky. Až je mi jich líto, chudáků kluků,“smál se.

Pro lidi, kteří najednou musí být chráněni, bývá přivykání bodyguardů­m jednou z okolností, na které si zvykají nejhůř. Naprostou ztrátu soukromí si umí představit jen ten, kdo to zažil, protože intimitu běžných situací si člověk uvědomí, až když je musí učinit před cizími lidmi. Ať už je to hádka s rodičem, telefonát s kamarádkou, nebo rande, u kterého ještě není jisté, jestli z něj něco vzejde. Právě na neustálé bodyguardy za zády si Malia a Sasha stěžovaly nejvíc, vadilo jim, že jsou tak pořád pod dohledem a že to ovlivňuje jejich vztahy s kamarády.

Tyhle nářky ale Michelle rázně utnula, že tohle poslouchat nebude. „Tak podívejte se, jste první černé holky, které si hrají na trávníku Bílého domu jako jeho rezidentky. To nejsou opravdové problémy, to jsou zdánlivé problémy dětí vysoké třídy – a ty neberu. Můžete být rády, že jste tady,“vyprávěla pak Michelle moderátorc­e Oprah Winfrey, co dcerám řekla.

Podobně rázně rodiče zaveleli, když přišel čas na brigády. Jakmile Malia dostudoval­a střední školu, nastoupila přes prázdniny na stáž na americké velvyslane­ctví v Madridu. Poté začala pracovat jako pomocná síla ve filmovém studiu, které vyrábí úspěšný seriál Holky.

Sasha si zase své první dolary vydělávala přes prázdniny v restauraci Nancy’s, která se specializu­je na mořské plody. Aby nebyla úplně nápadná, nechávala si tam říkat svým plným jménem Natasha, ale i tak vzbudila hodně pozornosti, a to jak u zákazníků, tak u personálu.

„Divil jsem se, co je to za osobu, když jí tam musí pomáhat šest lidí, ale pak jsem to pochopil, když jsem se dozvěděl, kdo to je,“řekl deníku Boston Herald jeden z číšníků. Těch šest lidí byla její ochranka, a i tak musela pracovat jen v přípravné části do doby, než se restaurace otevřela pro veřejnost. Bezpečí první dcery je holt důležitějš­í než prožitek první brigády.

PRVNÍ SKANDÁL

Tak nějak podvědomě část veřejnosti čekala na první skandál. Sestry Bushovy si ty své odbyly, když byly jedna i druhá přistiženy, jak řídí v podnapilém stavu.

Ani Malia mu neušla, když ji kdosi vyfotil na hudebním festivalu Lollapaloo­za, jak se pohupuje sugestivně do rytmu a kouří ubalenou cigaretu způsobem, jakým se obvykle kouřívá marihuana nebo hašiš. Nikdo to veřejně nekomentov­al, kromě jí samotné za pár dní nato – to když si vyrazila v tričku s nápisem „Kouření zabíjí“a dobře se u toho bavila. Zase to byly sestry Bushovy, které měly chápavý komentář. „Užijte si svobodu i to, že už jste jen samy za sebe. Dozvídejte se o sobě, poznávejte, po čem toužíte. Dělejte chyby, teď už smíte,“vzkázaly jim.

Když se v minulých dnech Obamovi loučili s prezidents­tvím, oba rodiče měli své poslední proslovy. U toho Barackova v Chicagu byla jen Michelle s Malií. Sasha, jak se později ukázalo, nemohla přijít, protože měla závěrečné testy ve škole. Kdyby přišla, možná by se dojetím rozbrečela, stejně jako její starší sestra. To když jí táta, odcházejíc­í první muž světa, přede všemi říkal: „Jste dvě úžasné mladé ženy. Jste chytré, jste laskavé a máte v sobě vášeň pro věc. Ze všeho, co jsem v životě dokázal, jsem nejpyšnějš­í na to, že jsem váš táta.“

 ?? FOTO PETE SOUZA, OFFICIAL WHITE HOUSE PHOTO ??
FOTO PETE SOUZA, OFFICIAL WHITE HOUSE PHOTO
 ??  ?? SASHA A MALIA OBAMOVI. Zleva Malia, Michelle, Barack a Sasha.
SASHA A MALIA OBAMOVI. Zleva Malia, Michelle, Barack a Sasha.
 ??  ?? S OTCEM. Bývalý prezident s dcerami Malií (vlevo) a Sashou. TEXT JANA CIGLEROVÁ
S OTCEM. Bývalý prezident s dcerami Malií (vlevo) a Sashou. TEXT JANA CIGLEROVÁ
 ??  ?? UŽ TO SVIŠTÍ! Jenna a Barbara Bushovy s matkou Laurou sledují, jak Obamovy dcery poprvé řádí v Bílém domě.
UŽ TO SVIŠTÍ! Jenna a Barbara Bushovy s matkou Laurou sledují, jak Obamovy dcery poprvé řádí v Bílém domě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia