MF DNES

Řešení a vysvětlení k úlohám

-

1. Na některé úlohy najdeme odpověď docela bezpečně – řekneme si: „Vždyť je to napsané tady v textu.“Jsou důležité pro doslovné porozumění: kdo, kdy, kde a co udělal. Ale nestačí u nich zůstat, například pouze převyprávě­t děj a sepsat si postavy. Nevěděli bychom, proč o tom máme číst.

Odpovědi

A Po moudrosti. B Špatně pochopil radu – jedl knihy – onemocněl – zůstal hloupý.

C Paleček je chytřejší než většina lidí. D Z titulu „Knihožrout“– z prvního pojmenován­í „darmožrout“– z mužovy otázky „A myslíš, že by to pomohlo k moudrosti taky mně?“– z věty „Tam si nechal předložit všechny vzácné knihy, dobře je zaplatil … a pustil se do jídla.“– „měl silnou vůli“– z toho, jaké přílohy si muž k polykání knih dopřával: „dostatek dobrého moku na zapíjení, dost klobás na přikusován­í“– „Vydržel to celý měsíc …“– z vyjádření „vrabčí rozoumek“.

Shodují se tvé odpovědi s našimi? V tomto typu otázek by se odpovědi různých lidí příliš lišit neměly.

2. Bez doslovného porozumění textu se neobejdeme. Když netušíme, o čem čteme, nemůžeme o tom ani přemýšlet. Ale pro hlubší porozumění musíme jít dál, pod povrch textu. Řešíme úlohy, které nás nutí přemýšlet. Ptají se, jak text funguje a co vlastně celý znamená. Odpovědi A Některé vlastnosti muže jsou dobré. Je sice hloupý, ale obdivuje moudrost, má silnou vůli, je vytrvalý. Vypadá to, že si Paleček vystřelil z hloupého, ale ne zlého člověka.

B Paleček očekával, že hloupý muž vezme jeho odpověď doslova. Byl to od Palečka škodolibý vtip na účet hlupáka.

C Myslím, že není, protože moudrý člověk nemá dávat zlomyslné rady těm, kdo ho požádali o pomoc.

Shodují se tvé odpovědi s našimi? V tomto typu otázek se mohou různí lidé hodně lišit, a přece mohou být jejich odpovědi správné. Nesmějí být v rozporu s textem. V seriálu najdete množství úloh takového typu. O nich si vždy s někým popovídej, pomůže ti to poznat, jak moc je tvoje odpověď dobrá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia