MF DNES

Grandslam je víc než jednička

- — Karel Knap

Prvně se tenistka Karolína Plíšková dostavila na grandslam jako jedna z kandidátek na titul. Neb na Australian Open z různých důvodů nedorazily Šarapovová, Azarenková, Kvitová a Keysová, ocitla se ve zvlášť nadějné situaci. Tu ještě podpořila brzká vyřazení Kerberové, Halepové a Radwaňské. Jenže vypadla ve čtvrtfinál­e po porážce s Lučičovou-Baroniovou.

Jste spokojená?

Neberu to jako tragédii. Loni v New Yorku jsem hrála líp. Nikdo ode mě moc nečekal. Tady jsem bohužel byla v roli favoritky, což byl nápor na psychiku, ale zvládla jsem ho celkem dobře. Bohužel byla dneska soupeřka agresivněj­ší.

Na prvních akcích roku v Brisbane a Melbourne jste vyhrála devět z deseti utkání. To není úplně mizerný start, že?

To rozhodně ne. Ještě nikdy jsem nezažila tak povedený vstup do sezony. Mám nového trenéra, skoro všechno je jiné. Věci si sedly, dopadlo to parádně. Na grandslamu jsem chtěla jít dál. Přála jsem si potkat v semifinále Serenu Williamsov­ou. To byl můj sen. Ale co, ona (Lučičová-Baroniová) je dobrá hráčka. A aspoň tady příští rok nebudu muset obhajovat tolik bodů.

Mezi poslední čtyři se probojoval­y tři dámy, jimž je okolo pětatřicet­i. Je to dobrá zpráva, že vás může čekat ještě dlouhá doba ve špičce?

To není moc dobrá zpráva! Konkurence nějak nemizí. Spousta holek dozraje až později. Já zraju postupně. Třeba se v pětatřicet­i taky nějak urvu. (směje se)

V novém vydání žebříčku WTA budete třetí. Co to pro vás znamená?

Jo, to je fajn. O dvě místa se posunout, to už v těchhle sférách jde dost těžko.

V následujíc­ích měsících neztratíte moc bodů. Myslíte ještě výš než na číslo tři?

Na jedničku to mám dost daleko. Uvidíme. Na Roland Garros a ve Wimbledonu neobhajuju skoro nic. Jediné, co mi odpadne, je semifinále v Indian Wells. Na druhou stranu si ale nemůžu myslet, že se mi pořád bude dařit jako teď. Mám bilanci 9:1. Čekám, že přijde nějaká vlnka proher. Jenom nesmí být moc dlouhá.

Co je pro vás větší lákadlo? Stát se světovou jedničkou, nebo grandslamo­vou šampionkou?

Určitě je víc titul z grandslamu. On by s sebou přinesl i šanci na první místo v žebříčku. Ale i kdybych měla vyhrát jediný grandslam a pak celý rok prohrávat, tak bych to asi vzala.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia