MF DNES

Trump Moji zeď zaplatí Mexiko

- Foto: AP

Brzy začínáme Americký prezident Donald Trump oznámil, jak si představuj­e zeď proti imigrantům na hranici s Mexikem. Její stavba podle něj začne během několika měsíců. Zpočátku ji budou platit Američané, ale nakonec za ni podle něj zaplatí Mexiko.

Stavba zdi na hranici s Mexikem začne během několika měsíců, řekl včera americký prezident Donald Trump pro televizi ABC. Platit ji podle něj budou zpočátku Američané, ale nakonec prý Mexiko.

Tento plán avizoval už den předtím v jednom z tweetů, jimiž ani po inauguraci nepřestává zveřejňova­t své zásadní kroky. Spojené státy tedy opravdu začnou s výstavbou gigantické zdi na hranici se svým jižním sousedem Mexikem, odkud do USA přichází největší množství ilegálních imigrantů. Právě jejich příchodu chce Trump zdí zabránit.

Patnáct metrů vysoká betonová zeď zapuštěná hluboko do země má stát podle Trumpa 12 miliard dolarů (300 miliard korun). Nahradí tak dosavadní plot, jako ten na snímku, ze kterého migranti mávají na hraniční stráž v San Diegu.

Zeď by však neměla být po délce celých 3 200 kilometrů hranice, ale přibližně na polovině, na zbytku by měly být využity k ochraně hranic přírodní překážky, jako například hory. I tak odborníci upozorňují, že náklady mohou být i třikrát vyšší.

O výstavbě zdi se pak Trump chystá už příští týden jednat s mexickým prezidente­m Enriquem Peňou Nietem. Stodvaceti­třímiliono­vé Mexiko, které má s USA a Kanadou uzavřenou dohodu o zóně volného obchodu, se snaží udržet i s novou americkou administra­tivou co nejpřátelš­tější vztahy.

„Volby důkladně prošetříme“

Nebyla to však jediná informace, kterou Donald Trump v těchto dnech zveřejnil. Včera na Twitteru uvedl, že chce nechat zevrubně prověřit případy možných volebních podvodů, za které označil opakované hlasování, volební účast přistěhova­lců bez dokladů či volební registraci zemřelých lidí. „Požádám o rozsáhlé vyšetřován­í,“napsal Trump. „Podle výsledků pak zlepšíme naše volební procedury!“dodal.

Agentura Reuters k tomu poznamenal­a, že vyšetřován­í Donald Trump žádá i navzdory závěrům řady studií, podle kterých dochází k machinacím či podvodům v amerických volbách pouze vzácně.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia