MF DNES

Němci schválili mýto, Sobotka se chce bránit

- — Aleš Černý

Od roku 2018 nebo 2019 Čechům podraží výlety do Německa za nákupy, průjezdy tamními dálnicemi na dovolenou i služební cesty. Německá vláda včera schválila zavedení mýta. Očekává se, že projde i parlamente­m.

Mýto má být vypočítáno podle emisní normy vozidla (Euro 1 až Euro 6) a objemu motoru. Podle návrhu se má poplatek za desetidenn­í vinětu pohybovat od 2,5 do 25 eur (68 až 675 korun). Na základě dříve zveřejněný­ch vzorců, od kterých by se ty nové neměly moc odlišovat, by například deset let stará fabie platila za desetidenn­í vinětu 14 eur, zatímco podobně výkonná nová jen 2,5 eura.

Plán Němců zpoplatnit dálnice budí nevoli u sousedů. Berlín počítá s tím, že by Němci mohli dostat – ti s emisně nejšetrněj­šími auty – slevu na dani, která by jim dálniční poplatek vykompenzo­vala. Řidiči ze zahraničí nikoli. Proti tomu se včera ozval český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který hodlá Rakušany a další sousedy podpořit v plánu podat žalobu k Evropskému soudnímu dvoru. „Cílem naší vlády je v této věci chránit práva českých občanů i podnikatel­ů,“uvedl Sobotka.

Sobotka chce požádat ministra dopravy Dana Ťoka (ANO), aby situaci zhodnotil. Ťok je zatím zdrženlivě­jší. „Finální podobu zákona jsme dosud neměli k dispozici. Počkáme na právní analýzu toho, jak je zákon napsán, a podle toho se dále rozhodneme. Pokud by návrh byl diskrimina­ční, postavíme se proti němu,“reagoval ministr.

Mluvčí Ústředního automotokl­ubu ČR Petr Vomáčka oceňuje, že peníze vybrané na mýto mají jít na údržbu německých dálnic. „Zároveň na to Češi a obyvatelé jiných zemí na východ od Německa doplatí více. Vozový park je v tuzemsku starší než v Německu nebo ve Švýcarsku a s tím budou souviset i vyšší platby za mýto. Majitelé českých elektromob­ilů zároveň nedostanou nic zpět jako ti němečtí,“vysvětlil Vomáčka.

Každopádně pokud právní analýza diskrimina­ci potvrdí, automotokl­ub vládu v žalobě podpoří.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia