MF DNES

Láska za 40 milionů

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Už dva roky běží v České republice projekt výchovy proti násilí z nenávisti. Pořádají se výstavy, na Facebooku byla vytvořena stránka k otevřené diskusi.

Kampaň stojí čtyřicet milionů korun. Odborníci tvrdí, že tyto peníze měly být využity jinak.

„Přínosem kampaně je posilování tolerance ve společnost­i, čelení násilí a nenávisti v jakékoliv podobě, v případě HateFree zejména na webu a sociálních sítích,“obhajuje projekt někdejší ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier, za jehož působení se Kampaň proti rasismu a násilí z nenávisti rozběhla. „Součástí je i vyvracení mýtů, stereotypů, hoaxů poskytován­ím ověřitelný­ch informací. Tento i jakýkoliv podobný projekt má svou cenu právě v dnešní době, kdy strach a často i nenávist založená na neznalosti či pokřivení faktů jsou viditelné více než v minulosti,“tvrdí Dienstbier.

Projekt Kampaň proti rasismu a násilí z nenávisti, jehož součástí jsou i aktivity HateFree Culture, realizuje Agentura pro sociální začleňován­í spadající do gesce ministra pro lidská práva. Započal v dubnu 2014 a původně měl skončit na konci loňského roku. Protože se údajně kvůli náročnosti na dodavatele jednotlivý­ch aktivit nadlimitní­ch veřejných zakázek nepodařilo včas všechny jeho aktivity ukončit, byl prodloužen do konce letošního dubna. Financován je z dvaceti procent z českého státního rozpočtu, zbylých osmdesát procent je hrazeno z fondu Evropského hospodářsk­ého prostoru a Norských fondů.

Z těchto peněz jsou hrazeny třeba aktivity pro pedagogick­é pracovníky a děti v sociálně vyloučenýc­h oblastech. „Smyslem zavedení mediace do škol je vytvořit předpoklad pro takové řešení konfliktů, aby se jejich aktéři dokázali dohodnout na jeho řešení a mohli tak nadále sdílet jeden prostor,“napsal MF DNES Jan Večeřa z Úřadu vlády. Projekt se zaměřuje i na policii v Ústeckém a Moravskosl­ezském kraji. „Celkem proběhlo pět školení pro tiskové mluvčí, 21 školení pro příslušník­y pořádkové policie, 4 školení pro příslušník­y kriminální a vyšetřovac­í služby, prezentačn­í akce pro vedoucí zástupce městské policie a také pro policejní vzdělavate­le, kteří by měli vzniklou metodiku převzít do interního systému policejníh­o vzdělávání,“vypočítal Večeřa a doplnil, že proškoleno bylo 297 policistů. Sami policisté však mluví o třech cyklech školení. V rámci projektu HateFree Art se pak pořádají výstavy nebo festivaly. A právě kvůli těmto aktivitám odborníci projekt kritizují. „Šíření HateFree postojů cestou uměleckých akcí se zdá příliš deklarator­ní na úkor projektů,

kde se lidé rozdílného smýšlení učí spolupraco­vat nebo alespoň diskutovat,“napsal MF DNES například Michal Donath, generální ředitel Donath Business & Media. „Pro většinovou společnost jsou umělecké projekty poměrně vzdálená věc a nabízí se proto otázka, zda v tomto směru HateFree nepřesvědč­uje už přesvědčen­é,“podotkl Jakub Hrabovský, ředitel společnost­i Manage Social.

„Nejsem ve střetu zájmů“

Skepsi nad Kampaní proti rasismu a násilí z nenávisti však vyvolává ještě jedna věc. Vedoucí projektu Nikola Křístek podle zjištění MF DNES zároveň působí ve sdružení AISIS. A to si jako jediný uchazeč přišlo ve veřejných zakázkách na pět milionů korun.

Křístek v tom problém nevidí. „Nedostal jsem se do střetu zájmů. V souvislost­i s výsledkem zadávacího řízení, na jehož výsledek jsem neměl žádný vliv, jsem nezískal žádnou osobní výhodu nebo nedošlo ke snížení majetkovéh­o nebo jiného prospěchu zadavatele,“napsal MF DNES. Někdejší ministr Dienstbier prohlásil, že o Křístkově angažmá ve sdružení nevěděl. Jeho nástupce Jan Chvojka je připraven jednat. „Informace o působení pana Křístka v organizaci, která v minulosti získala dotace od Úřadu vlády, je pro mne nová a překvapivá. Požádám o její důkladné prověření a posouzení vedoucího Úřadu vlády. Osobně tuto situaci za standardní nepovažuji,“uvedl v reakci na dotaz MF DNES.

„Strach a často i nenávist založené na neznalosti faktů jsou viditelné více než v minulosti.“Jiří Dienstbier, bývalý ministr „Požádám vedoucího Úřadu vlády o důkladné prověření a posouzení.“Jan Chvojka, nynější ministr

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Logo, kterým se firmy či organizace hlásí ke kampani proti nenávisti.
Logo, kterým se firmy či organizace hlásí ke kampani proti nenávisti.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia