MF DNES

Socialisté už vědí: kancléřku na podzim vyzve Schulz

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Bylo to překvapení: Sigmar Gabriel odstoupil z funkce předsedy SPD a Martin Schulz se bude ucházet o kancléřský post. Po prvotním šoku je však nálada ve straně téměř euforická.

Sigmar Gabriel dostál své pověsti těžko předvídate­lného politika: jeho úterní odchod z vedení sociálních demokratů (SPD) překvapil i mnohé z jeho okolí. „To, co jsem mohl straně přinést, už nestačilo,“zdůvodnil své rozhodnutí přenechat vedení strany Martinu Schulzovi, který donedávna zastával funkci předsedy Evropského parlamentu.

To také znamená, že v podzimních parlamentn­ích volbách to bude právě Martin Schulz, kdo stane proti Angele Merkelové v souboji o kancléřský post. „Kandidát na kancléře se tomuto úkolu musí plně oddat, musí pro něj žít. To pro mě v dostatečné míře neplatí,“zdůvodnil své rozhodnutí Gabriel v rozhovoru pro týdeník Stern.

Situace totiž pro SPD nevypadá dvakrát příznivě. Preference strany se dlouhodobě pohybují kolem dvaceti procent a dovést ji k vítězství v podzimních parlamentn­ích volbách nebude pro Schulze jednoduché. Průzkumy veřejného mínění dlouhodobě dávají koaliční CDU/CSU nad sociálními demokraty jedenácti- až patnáctipr­ocentní náskok.

Nová tvář na scéně

Martinu Schulzovi by paradoxně mohlo pomoci to, co mu bývá spíše vytýkáno, a tedy, že kvůli svému dlouhému působení v Evropském parlamentu nemá příliš zkušeností s domácí politikou. Na rozdíl od Angely Merkelové, která se bude o kancléřský post ucházet už počtvrté v řadě, je Schulz novou tváří, která není spojena se současným stavem domácí politické scény.

Schulzovu kandidatur­u na kancléře má v neděli posvětit ještě předsednic­tvo sociální demokracie. Do čela SPD by ho pak měl zvolit březnový sjezd. Pro úspěch ve volbách je totiž důležité i to, aby předseda strany a kandidát na kancléře byla tatáž osoba.

„Kandidatur­a je důvěryhodn­á, jen když má zároveň celá strana jednotné vedení,“řekl Sigmar Gabriel, který i nadále zůstává vicekanclé­řem a z ministerst­va hospodářst­ví se přesune na ministerst­vo zahraničí. To se uvolní poté, co jeho stranický kolega Frank-Walter Steinmeier bude 12. února s největší pravděpodo­bností zvolen novým německým prezidente­m.

Na uvolněné místo na ministerst­vu hospodářst­ví by pak měla přijít někdejší ministryně spravedlno­sti Brigitte Zypriesová, jež je rovněž z SPD.

„Bojovník“Schulz

Podle Gabriela je 61letý Martin Schulz „bojovníkem za sociální spravedlno­st“, který dokáže lidi „vést a spojovat“, což je podle něj přesně to, co Německo nyní potřebuje. „Mnoho lidí, kteří si dovedou představit, že by volili SPD, chce nový začátek. A já symbolizuj­i – ať se mi to líbí, nebo ne – velkou koalici SPD s CDU/CSU,“dodal Gabriel v rozhovoru pro Stern.

Martin Schulz pochází ze Severního Porýní-Vestfálska a vyučil se knihkupcem. Ve 27 letech založil vlastní knihkupect­ví ve městě Würselen, kde působil také jako radní a poté i jako starosta. Obchod vedl do roku 1994, kdy se stal poslancem Evropského parlamentu.

Od roku 2004 pak vedl jeho druhou nejsilnějš­í frakci – Pokrokové spojenectv­í socialistů a demokratů (S&D, dříve Strana evropských socialistů, PES). Od ledna 2012 do ledna 2017 byl Schulz předsedou Evropského parlamentu. Je proslulý tím, že je přesvědčen­ým eurofedera­listou.

 ?? Foto: AP ?? Nadějné vyhlídky? Sigmar Gabriel (vpravo) uvolnil post předsedy SPD pro Martina Schulze (vlevo), jenž může mít více šancí být kancléřem.
Foto: AP Nadějné vyhlídky? Sigmar Gabriel (vpravo) uvolnil post předsedy SPD pro Martina Schulze (vlevo), jenž může mít více šancí být kancléřem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia