MF DNES

TV Primu opanují Zach a Komár

Na mediální scénu vstupuje staronový hráč: slovenský investor Vladimír Komár. S Ivanem Zachem budou jedinými vládci televize Prima, z níž odchází švédská MTG.

- Zuzana Kubátová redaktorka MF DNES

Zpráva, kterou včera vydala švédská mediální skupina MTG, přinesla řadě investorů zklamání. Švédové prodávají svůj poloviční podíl v FTV Prima Holding vlastníkov­i televize Prima. Kupujícím je společnost Denemo Media, za níž stojí majitel druhé půlky Primy Ivan Zach a finančník Vladimír Komár.

Zach s Komárem se stanou neomezeným­i vládci české televizní komerční dvojky. Zach bude kontrolova­t necelé dvě třetiny, Komár zbývajícíc­h 37,5 procenta.

Definitivn­ě tím padly naděje, že se Primu podaří koupit některému z tuzemských miliardářů. A že bylo uchazečů dost. „Zájem o Primu měly všechny velké finanční skupiny,“říká investiční manažer znalý akvizičníh­o trhu.

Jak uvedla MTG v tiskové zprávě, prodej 50 procent akcií ocenil celý FTV Prima Holding na 237,4 milionu eur. Z toho vychází, že cena prodávané poloviny činí asi 3,2 miliardy korun.

Tichý obchod

Pro další zájemce o Primu znamená prodej nečekané vyústění. „Vůbec jsem nevěděl, že se na něm pracuje,“přiznává právník Radek Pokorný, který před časem o Primě jednal v zájmu jednoho ze svých klientů.

Šanci totiž kromě Zacha nikdo jiný nedostal. Společník švédské MTG měl na akcie předkupní právo. „Ivan Zach měl televizi dlouho pod kontrolou, Švédové ji vnímali hlavně jako zdroj dividend. Bylo logické, že Ivan bude podíl chtít,“říká bývalý ředitel Primy Martin Dvořák, podle něhož se obchod v tichosti připravova­l řadu měsíců. A to, že se o něm nevědělo, přičítá hlavně faktu, že je Zach „velmi diskrétní“muž.

Noví vládci Primy zatím nechtějí transakci komentovat. „Do uzavření obchodu máme mlčenlivos­t,“vysvětluje Komár.

Zachův partner není v mediální branži nováčkem. Se Zachem jsou léta dobří známí, podle Dvořáka „mentálně velmi blízcí“.

Komár už před 15 lety patřil mezi spolumajit­ele TV Nova, kterou tehdy ovládal s Jiřím Šmejcem a dalšími partnery přes MEF Holding. Z něj odešel v době, kdy o Novu vedl Vladimír Železný válku s americkými investory.

Komár pak léta držel kontrolní podíl ve firmě Mediasearc­h, která měří sledovanos­t televizí. Před dvěma lety majoritu prodal nadnárodní skupině Nielsen, ale nechával si ještě malý podíl. Ten – jak včera skupina Nielsen oznámila – pustil.

Kromě toho má Komár další investice, například kosmeticko­u firmu Dermacol. Do loňska vlastnil Karlovarsk­ou Korunní, kterou na podzim prodal skupině Arca Pavola Krúpy.

Ústup televize?

Odchod Švédů z Primy potvrzuje pokračujíc­í trend stahování zahraniční­ch vlastníků z českých médií. Podle Dvořáka není překvapivý už proto, že v očích MTG splnila Prima vše, co od ní mohli očekávat.

Za polovinu holdingu FTV Prima dala MTG v roce 2005 87 milionů eur, v přepočtu téměř 2,6 miliardy korun. Od té doby získala na dividendác­h celkem 4,5 miliardy. Jen za posledních 12 měsíců Prima vytvořila víc než půlmiliard­ový provozní zisk. Kromě finančních efektů MTG odchod z Primy zdůvodnila silnější orientací na internetov­á média.

Podle Dvořáka to neznamená, že Prima má své nejlepší časy za sebou a z trhu ji bude vytlačovat internet. „U televizí není přechod uživatelů k internetu tak rychlý. Nové televize, které nyní houfně vznikají, se nechytají tak rychle, jak jejich zakladatel­é čekali. Klasické televize si své místo ještě udrží a mohou vydělávat. A pro rozvoj nových internetov­ých médií se dobrá zavedená klasická značka hodí,“říká.

 ?? Foto: T. Krist, MAFRA ?? Vladimír Komár V Primě získal 37,5 procenta.
Foto: T. Krist, MAFRA Vladimír Komár V Primě získal 37,5 procenta.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia