MF DNES

Domlouval firmám úvěry, teď pro ně dělá

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Zkušenosti načerpal ve státní exportní bance a pojišťovně ČEB a EGAP, předloni ho policie začala trestně stíhat v souvislost­i se špatnými úvěry. Od roku 2013 působí Jiří Skuhra (39, na snímku) na opačné straně barikády: pracuje pro klienty, kteří ze státní podpory exportu profitují. V lednu přešel ze skupiny Vítkovice, kde měl jako obchodní ředitel Vítkovice Machinery Group mimo jiné na starosti problemati­cký projekt turecké elektrárny Adularya, do jihlavské stavební společnost­i PSJ.

„Pan Skuhra fakticky postupně ukončil činnost ve skupině, změny se objeví v rejstříku. Projekt Adularya jménem Vítkovic dávno neřeší a řešit nebude,“říká Eva Kijonková, mluvčí skupiny Vítkovice.

Nyní je Skuhra členem představen­stva PSJ. Tato firma coby dodavatel přivedla do ČEB a EGAP projekty, které před třemi lety začala šetřit protikorup­ční policie. Jde o úvěry na výstavbu apartmánů v tuniském letovisku Hammamet, obchodního centra v ruské Rjazani a továrny Kalevala na výrobu dřevotřísk­ových desek v Petrozavod­sku v severním Rusku. Ruští investoři i přes obtíže splácejí, tuniský projekt ale banka odepsala.

Podle šéfa PSJ Františka Vaculíka nemá Skuhra za úkol řešit žádné projekty z minulosti. „Není co řešit, projekty jsme postavili, jediná nepříjemno­st je zádržné, které tam jako spoluručit­elé pojištění máme,“říká Vaculík.

Aktuálně je se Skuhrou v Rusku, kde PSJ staví závod na výrobu dřevotřísk­ových desek v Ufě a továrnu na rajčatový protlak v Astrachani. „Skuhra má právní a ekonomické vzdělání, je jazykově vybavený. Spolupráci jsem mu nabídl už před několika lety, ale tehdy se rozhodl jinak,“říká Vaculík.

Skuhra působil nejprve v ČEB jako ředitel exportního a projektové­ho financován­í a následně tři roky jako náměstek ředitele EGAP. Z té doby také pochází případ, za který si vysloužil trestní stíhání: úvěr pro cementárnu Phuson ve Vietnamu z roku 2010.

Skuhra měl v materiálec­h pro rozhodován­í o pojištění úvěru navrhnout smazat několik pasáží, které byly k projektu skeptické. Projekt zkrachoval a financujíc­í banka PPF žádala od EGAP pojistné plnění. „V souvislost­i s působením v ČEB nejsem trestně stíhán,“uvedl Skuhra v reakci na dotaz MF DNES.

Z EGAP odešel na podzim roku 2012 a následně pracoval pro tureckou firmu Renaissanc­e Constructi­on, která se zlínskou stavební společnost­í PSG chystala stavbu paroplynov­é elektrárny v iráckém Erbílu. Nejnověji se Skuhra angažoval v misi, kterou na konci loňského roku vyslalo do Turecka ministerst­vo financí. To se obává, aby ČEB téměř 12miliardo­vou pohledávku v Turecku neodepsala a nežádala pojistné plnění po EGAP. Ta by musela žádat o peníze z rozpočtu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia