MF DNES

Město Kolín je chytřejší. MHD se platí kartou

- — Eva Zahradnick­á

měsíců se již v Kolíně testuje v rámci konceptu Smart Cities chytré parkování či svoz odpadu.

Smart City Kolín postoupilo do další fáze. Ode dneška lze platit v tamních autobusech bezkontakt­ními platebními kartami nebo na ně nahrávat předplacen­é časové kupony. Vedení města tak spustilo ve spolupráci s dopravcem Arriva a společnost­í Mastercard další ze série chytrých služeb.

V rámci konceptu Smart Cities se v Kolíně už pět měsíců testuje i chytré parkování nebo sledování naplněnost­i kontejnerů. „Lidé mohou na platební karty koupit všechny typy předplatný­ch jízdenek,“upřesnil první místostaro­sta města Michael Kašpar.

Stejně jako u předchozíc­h pilotních projektů ani tentokrát město nic neinvestov­alo. Náklady na zavedení a provoz služeb totiž nesou společnost­i, které systémy zavádějí. „Zavedení bezkontakt­ní technologi­e v autobusech ve Středočesk­ém kraji byla investice ve výši desítek milionů,“uvedl pro MF DNES generální ředitel společnost­i Arriva Daniel Adámek.

Společnost Mastercard podle slov vedoucího obchodu a rozvoje Martina Dolejše zapojením do konceptu hledá možnosti nového byznysu.

„Vše závisí na tom, kolik karet vydáme. Bavíme se o stovkách tisíc, ale může to jít až do milionu. U Kolína to ale neumíme odhadnout přesně,“řekl MF DNES Dolejš.

Pokud bude Kolín v rozjetých projektech pokračovat, část nákladů na správu systémů ponese. U chytrého parkování je s inženýrsko­u firmou SPEL předběžně dohodnut odkup technologi­e v hodnotě 1,5 milionu za maximálně 60 procent odhadní ceny. Pilotní testování parkování bylo prozatím prodloužen­o o tři měsíce do konce června.

U správy kontejnerů město o nákladech se společnost­í O2, která spravuje systém odpadového hospodářst­ví, a svozovou společnost­í AVE teprve vyjednává. Ve hře je podle místostaro­sty Kašpara návrh na poloviční spoluúčast města na nákladech provozu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia