MF DNES

Jak se Gottwald potkal s Rychlými šípy

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Devítidíln­á komiksová edice Češi došla ke svému konci. Nakladatel­ství Mladá fronta vydalo tituly o posledních dvou historický­ch událostech, které prozatím v edici chyběly – o roce 1938 a 1948. Dějiny pohledem Pavla Kosatíka, který je spoluautor­em scénáře k seriálu České století, tentokrát nesou podtituly Jak Beneš ustoupil Hitlerovi a Jak se KSČ chopila moci.

Inspirace Japonskem

„Cílem autora a výtvarníků není rekonstruo­vat historii nebo vykládat dějiny,“upozorňuje nakladatel na záměr odvyprávět události především prostředni­ctvím významných osobností dané doby. Do komiksové podoby převedli poslední dva příběhy mladí umělci pod vlivem japonské vizuality. Řadí se vůbec k nejmladším tvůrcům, kteří na celé sérii spolupraco­vali.

Jediná žena v edici

Roku 1938 se ujala Štěpánka Jislová, která je známá především pro svou aktivitu v rámci ženské výtvarné skupiny Laydeez do comics. Mezi zástupem mužů, kteří na edici pracovali, je Jislová jedinou výtvarnou autorkou. Při práci na knize se musela zaměřit především na osobnosti prezidenta Edvarda Beneše a Emanuela Moravce, jejichž konflikt stojí v popředí celého příběhu.

Převzetí moci KSČ v roce 1948 se výtvarně ujal student animace na Vysoké škole uměleckopr­ůmyslové Karel Osoha. V příběhu, který se soustředí hlavně na zrůdnost tehdejšího komunistic­kého vůdce Klementa Gottwalda, využil Osoha také parafráze na Foglarovy Rychlé šípy, když do komiksu zasadil dětské hrdiny a jejich pohled na události Vítězného února.

Ocenili ji i odborníci

Kromě výše zmíněných už vyšly komiksy o sametové revoluci, atentátu na Heydricha, zrození Českoslove­nska i Chartě 77, od jejíhož vzniku letos uplynulo 40 let. Edice za poslední roky své existence obdržela tři komiksové ceny Muriel, dvě pro Pavla Kosatíka za nejlepší scénář a jednu za nejlepší původní knihu – příběh Jak Gottwald zavraždil Slánského. Prozatím není jasné, zdali tvůrci plánují v budoucnu vydat ještě další části komiksovýc­h českých dějin.

 ??  ?? Komiks Jak se KSČ chopila moci je posledním z edice spisovatel­e Pavla Kosatíka Češi. Repro: Mladá fronta
Komiks Jak se KSČ chopila moci je posledním z edice spisovatel­e Pavla Kosatíka Češi. Repro: Mladá fronta

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia