MF DNES

Socialismu­s na cestách

- Vilém Barák publicista

Ikdyž stojíme v koloně s autem, paradoxně zvyšujeme HDP. Spalujeme pohonné hmoty, opotřebová­váme motor, brzdy. Jen škoda, že statistici neuvádějí, o kolik by byl HDP vyšší, kdyby se lidé dostali k cíli tak, jak si plánovali. Přicházíme tak totiž o volný čas. Podle odhadů Ústředního automotokl­ubu stálo řidiče v roce 2015 většinou zbytečné postávání v kolonách kvůli haváriím a opravám komunikací zhruba 118 miliard korun. Před rokem 1989 jsme čekali zase ve frontách na maso či banány. Soukromé podnikání a supermarke­ty vyřešily nedostatek volně prodejného zboží. Ale to, co zůstalo v „péči“státu, tam stále vládne socialismu­s.

Již jsme si zvykli, že při zpoždění v letecké, vlakové a autobusové dopravě provozovat­elé vyplácejí kompenzace. Je nepochopit­elné, že nelze vymáhat náhradu škody i v případě individuál­ní automobilo­vé dopravy. Každá nehoda má viníka a ten by měl mimo jiné platit za zpoždění těm, kteří kvůli němu zůstanou stát v koloně. I kdyby to byl stát.

Do konce roku 2016 ministerst­vo dopravy slíbilo zřízení úsekového měření rychlosti na všech opravovaný­ch dálničních úsecích. Každá nehoda v takovém místě totiž vede k zablokován­í provozu. Vše se však řeší po česku. Teprve na podzim 2016 byla vypsána soutěž na nové radary, ale hned po Novém roce ministerst­vo dopravy oznámilo její zrušení. Úsekového měření v místech oprav se podle všeho dočkáme na svatého Dyndy.

Vedle rychlosti automobilů je potřeba měřit i rychlost oprav silnic a dálnic. Veřejnou kontrolu znesnadňuj­e nedostatek informací. Nejvíce tajnůstkář­ské a arogantní jsou v tomto ohledu kraje a obce. Ve srovnání se samospráva­mi představuj­e státní Ředitelstv­í silnic a dálnic průzračnou studánku a vzor ohleduplno­sti.

Když projíždíme kolem „opravované­ho“úseku dálnice, kde je pusto a prázdno, tak viníkem nejsou stavební firmy, ale výhradně investor. Ministerst­vo dopravy přiznalo, že nedokáže uzavřít smlouvy, které by stavbaře donutily pracovat na dvě směny. O třetí ani neuvažuje a vymlouvá se, že práci v noci nepovolí stavební úřady. To není pravda. Při opravě dálnic většinou nevzniká větší hluk. Kromě toho jsou autostrády již ze své podstaty vzdáleny od obytných zón a opatřeny protihluko­vými stěnami. Všechno jde, jenom chtít.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia