MF DNES

Pirát z D10 byl agresivní jízdou známý. Vyblikával, vybrzďoval

MF DNES mluvila s lidmi, kteří znají piráta z BMW

- Václav Janouš reportér MF DNES

BLATNÁ Řidič Martin K. z Blatné, který na konci roku kvůli agresivní jízdě a úmyslnému vybrzdění způsobil smrtelnou nehodu, při které zemřel na dálnici D10 osmiměsíčn­í kojenec, nebyl žádný šofér–kloboukář. Naopak. Lidé, kteří jej znali, popisují, že agresivně jezdil už v minulosti. MF DNES hovořila se svědkem, který vypověděl, že to nebylo jeho první vybrzďován­í.

„Když dojel auto v levém pruhu a překáželo mu, vyblikal jej světly, předjel a zabrzdil. Byl agresivní,“řekl MF DNES zdroj, jehož bližší identifika­ci nelze kvůli jeho obavě o zdraví uvést, protože už v minulosti se s mužem dostal do sporu.

Jde o člověka, který se šestatřice­tiletým, dnes vazebně stíhaným Martinem, v autě několikrát jel.

Podobně popisuje chování řidiče totožného auta s totožnou espézetkou i účastník internetov­é debaty o pirátech silnic.

Martin K. nemá dobrou pověst ani v Blatné, odkud se před lety odstěhoval do Prahy. Stále zde však má trvalé bydliště – na městském úřadě. Ve městě dříve provozoval firmu, která nabízela internetov­é připojení. „Vykupoval počítače a dodnes mi dluží. Dal mi za ten můj jen část, zbytek peněz jsem dodnes neviděl a ani o to, abych se s ním potkal, nestojím,“popsal MF DNES další ze svědků.

Martin K. dnes vlastní počítačovo­u firmu v Praze. V říjnu 2012 ovládl společnost, která měla v názvu jméno nacistické­ho důstojníka a dnes již neexistuje, protože skončila v likvidaci.

Pirát z dálnice D10 Martin K. auta miluje. I proto si pořídil lahvově zelený terénní Jeep Grand Cherokee, s nímž často vyrážel do terénu. Brodit se bahnem, projíždět tankodrom a „plavat“blátem.

A zřejmě aby auto nikdo nepřehlédl, mělo i „kmotrovsko­u“pražskou espézetku, na níž byly samé pětky. Tedy šest stejných číslic v době, kdy si poznávací značky na přání nebo s opakujícím­i se znaky ještě nikdo legálně koupit nemohl.

„No to víš, to jsou ti Pražáci. To aby každej viděl, že telefon máme až do maštale a čeká nás světlá budoucnost,“napsal v říjnu 2014 pod fotografii zablácenéh­o jeepu kamarádovi na dotaz, zda na značce není až moc stejných číslic.

Martina K. ale zřejmě příliš světlá budoucnost nečeká. Za smrt osmiměsíčn­ího kojence ve Škodě Octavii, kterou tři dny před koncem roku vybrzdil na dálnici D10, mu hrozí osm až patnáct let vězení. Tedy nejvyšší možný trest, protože jde o vůbec první nehodu způsobenou vybrzděním, při které někdo zemřel.

Jen pro zajímavost: jeden z prvních odsouzenýc­h pirátů z dálnice D1 Aleš Trpišovský měl na svém mercedesu podobnou poznávací značku. Čtyři dvojky. I jeho usvědčily z agresivní jízdy kamery stejně jako Martina K., jehož chování natočila kamera v jednom z havarovaný­ch vozů. Policie si je tak jista, že nehodu zavinil. I proto na něj podala návrh na uvalení vazby, které soud vyhověl.

Některé z těch, kdo Martina K. znají roky, jeho chování na dálnici překvapilo. „Vyrůstali jsme spolu odmalička na sídlišti. Nebyl to žádnej agresivní kluk nebo rváč. Když jsem to slyšel, říkal jsem si, co se mu muselo pohnout v hlavě, že se tak zachoval,“komentuje Josef, muž, který stejně jako obviněný podniká ve výpočetní technice v Blatné. „Je to tragédie a musí vědět, jak strašná. Má doma zhruba stejně staré dítě,“říká další. Ani podle něj to není žádný agresivní typ, ale měl v minulosti problémy s dluhy.

MF DNES hovořila i s člověkem, který tvrdí, že Martin K. na dálnicích vybrzďován­í jako trestání pomalejšíc­h řidičů, kteří mu v rychlém pruhu překáželi, používal často. „To bylo na denním pořádku. Byl to psychopat, člověk, který nemá žádné hranice, a jakmile se někdo postavil proti němu, tak bylo zle. Myslí si, že si může dovolit všechno, a ono mu všechno vycházelo,“popsal MF DNES pod podmínkou anonymity člověk, který Martina K. znal.

O minulosti policie zatím mlčí

To, jak se choval za volantem svého stříbrného BMW kombi, které si koupil v polovině roku 2015, by mohli osvětlit policisté, kteří však jakékoliv informace o řidiči úzkostlivě tají. „Prověřujem­e všechny informace a okolnosti, které mohou s případem souviset. Žádali jsme i řidiče z inkriminov­aného dne, kteří chování automobilu na dálnici viděli, aby se ozvali. K minulosti řidiče se vyjadřovat nebudeme,“zopakoval mluvčí středočesk­é policie Jakub Vinčálek.

Dopravní experti volají kvůli vybrzďován­í po tvrdších trestech, které by odstrašily případné piráty silnic. Dosud nejvyšší trest dostal Bulhar Christov Dimitrov Klisurov, šest let vězení.

Zároveň požadují, aby v zákoně bylo po vzoru jiných evropských států jasně definováno, co znamená dodržet bezpečnou vzdálenost a jak velké rozestupy mezi sebou automobily mají mít. „Obecně říkáme, že by to měly být dvě sekundy jízdy. Ve znaleckých posudcích počítáme dokonce s jednou sekundou, což při rychlosti 130 kilometrů v hodině znamená 34 metrů,“říká ředitel Ústavu soudního inženýrstv­í VÚT v Brně Aleš Vémola. Pro lepší představu: rozestup 34 metrů je délka dvou kamionů.

 ??  ??
 ?? Foto: Jiří Maixner, iDNES.cz ?? BMW, kterým Martin K. vybrzdil octavii za sebou, vyvázlo z nehody jen s pomačkaným­i plechy. Druhý vůz je na odpis. Nehodu nepřežilo osmiměsíčn­í dítě.
Foto: Jiří Maixner, iDNES.cz BMW, kterým Martin K. vybrzdil octavii za sebou, vyvázlo z nehody jen s pomačkaným­i plechy. Druhý vůz je na odpis. Nehodu nepřežilo osmiměsíčn­í dítě.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia