MF DNES

Poprask kolem školky: týrali tam pětileté dítě?

Podle anonymního udání údajně učitelky týraly pětiletého chlapce.

- Radek Laudin s přispěním Martina Vokáče a Radky Hrdinové

JAMNÉ Venkovská mateřská škola v Jamném na Jihlavsku měla dlouho dobrou pověst. Zato teď je kolem ní mimořádný rozruch.

Starosta Jiří Pejcha tam od minulého pátku prověřuje závažné obvinění. Oznámení je anonymní, ale uvádí tak závažné věci, že je nezbytné jeho věrohodnos­t ověřit.

Podle pisatele učitelky jednoho pětiletého chlapce týraly – sprchovaly dítě studenou vodou, nedávaly mu jíst a pít a zavíraly ho do úklidové místnosti. Vše už vyšetřuje policie.

Ředitelka školy Miluše Marešová se o anonymu dozvěděla začátkem tohoto týdne. Mluvila následně s matkou chlapce, který měl být podle anonymu týrán.

„Ona to vyloženě nepotvrdil­a. Nemyslí si, že šlo o týrání,“uvedla Marešová. Chlapec školku dále navštěvuje a jsou tam i učitelky, o nichž se zmiňuje anonym. I další rodiče podle ředitelky děti do školky vodí.

Podle jedné z těchto učitelek anonym lže. „Dozvěděla jsem se to až dnes, přišel mi to říct pan starosta. Nikdy jsme tu neměli žádnou stížnost,“uvedla včera.

Na případ upozornila televize Nova, která s údajnou svědkyní mluvila. (rl, vok)

Ještě dnes ráno měla naše školka dobrou pověst, teď je všechno jinak,“říká Miluše Marešová, ředitelka mateřské školy v Jamném na Jihlavsku.

Ve venkovské školce, kam chodí celkem 26 dětí, si už pár dní podávají dveře úředníci z Jihlavy, starosta obce, která školku zřizuje, místní policie i školní inspektoři. Teď se k nim přidala i média.

Zjišťují, jestli je pravda, co tvrdí anonymní upozornění, které v minulém týdnu přišlo na jihlavský sociální odbor. Anonym v něm tvrdí, že dvě z učitelek mateřské školy v Jamném týrají pětiletého chlapce, kterého mají v péči. Konkrétně že ho sprchovaly studenou vodou, nedávaly mu jíst a pít a že ho zavíraly do úklidové místnosti.

Na celý případ upozornila televize Nova, která mluvila s údajnou anonymní svědkyní. Podle ní se učitelky chovaly k dítěti hrubě. „Je na něm pácháno i fyzické násilí, jako tahání za ruce, mačkání rukou, až tam zůstává obtisk,“uvedla žena. „Mohu potvrdit, že náš odbor sociálních věcí obdržel anonymní oznámení o šikaně ze strany učitelky v mateřské škole v Jamném,“uvedl mluvčí jihlavskéh­o magistrátu Radek Tulis. „Ihned jsme kontaktova­li obecní úřad, aby situaci prověřil,“doplnil.

Školka jede dál

V samotném Jamném zatím nad zprávou o vyšetřován­í možné šikany, která se během pár hodin rozšířila po sociálních sítích, místní vrtí hlavou. „Je to vyhlášená školka a je o ni léta velký zájem,“říká prodavačka v místním obchodě. Vyšetřován­í údajné šikany běžný denní režim ve školce zatím nijak neovlivnil­o.

Pětiletý chlapec, který měl být svými učitelkami šikanován, školku nadále navštěvuje. Stále jsou tu i učitelky, které anonym ze šikany nařkl. Jedna z nich je před důchodem, druhá ve středním věku a ve školce pracují již delší dobu.

Podle Miluše Marešové vyšetřován­í šikany zatím důvěru rodičů ve školku nepoznamen­alo. Své děti sem dál vodí, nikdo je zatím nenechal doma kvůli událostem posledních dnů, a to včetně chlapce, okolo kterého se případ točí. „Jeho matka si nemyslí, že šlo o týrání,“říká ředitelka školky s tím, že s ní na začátku týdne o vyšetřován­í mluvila.

Zatím to nevypadá, že by se to mělo změnit. Tedy alespoň podle reakcí rodičů, kteří dnes ve školce v Jamném vyzvedával­i své děti.

„Já mám tušení, kdo za tím anonymem stojí. Někdo se chce učitelkám pomstít. Podle mě je to nafouknutá bublina. Ve školce jsem měla jedno dítě, teď tam mám druhé a vždycky to bylo a je bez problémů. Na školku se stály zástupy, i z Jihlavy sem vozili děti a najednou tohle. A ty učitelky jsou tam stále stejné,“řekla reportérov­i MF DNES žena, která si stejně jako pisatelka anonymního dopisu nepřála být jmenována.

Ani starosta Jamného Jiří Pejcha nepovažuje zatím za nutné provoz školky upravit. „Závěr svého vyšetřován­í vám neřeknu, ten sdělím magistrátu. Odsuzovat ale někoho na základě anonymního podání je až hanebné,“uvedl starosta. Na místě byli včera i policisté, kteří se k případu v této fázi nechtěli vyjádřit.

Precedent by tu byl

Kdyby se potvrdilo, že se učitelky chovaly k chlapci tak, jak to popisuje anonymní udání, byl by to podle ústředního školního inspektora Tomáše Zatloukala opravdu případ pro policii. K případu je zatím tak málo informací, že odmítá byť jen spekulovat, k jakým závěrům jihlavské úřady dospějí.

Podobné případy, kdy by se úřady zabývaly nařčením učitelů z nevhodného chování vůči dětem, jsou podle jeho zkušeností výjimečné. „Objevují se spíše individuál­ní případy, do desítek ročně, a to spíše na jiných typech škol,“říká Tomáš Zatloukal.

Precedent by tu byl, v listopadu loňského roku soudy definitivn­ě potvrdily dvouletý podmíněný trest pro učitelku na prvním stupni základní školy za to, že nadávala dětem do blbců a křičela na ně tak, až z toho měly psychické následky.

„Zkoumali jsme, co si ještě může učitel dovolit a co už je za hranou. Bylo překvapivé, že se tak chovala k žákům zkušená učitelka prakticky na konci pracovní kariéry,“okomentova­l pro MF DNES rozsudek předseda senátu nymburskéh­o soudu Jiří Nápravník. Část rodičů si na učitelku stěžovala, část její chování k dětem viděla jako standardní.

Někdo se chce učitelkám pomstít. Podle mě je to nafouknutá bublina. Ve školce jsem měla jedno dítě, teď tam mám druhé a vždycky to bylo a je bez problémů. A ty učitelky jsou tam stále stejné.

 ??  ?? poprask v jamném
Do školky, která spadá pod místní základní školu, chodí 26 dětí. Kvůli anonymnímu obvinění z týrání jednoho dítěte, kterého se údajně dopustily dvě učitelky, se situací ve školce zabývá jak starosta obce Jiří Pejcha (vlevo), tak...
poprask v jamném Do školky, která spadá pod místní základní školu, chodí 26 dětí. Kvůli anonymnímu obvinění z týrání jednoho dítěte, kterého se údajně dopustily dvě učitelky, se situací ve školce zabývá jak starosta obce Jiří Pejcha (vlevo), tak...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia