MF DNES

Ptačí chřipka: kde se nákaza zastaví?

Veterináři na jihu Čech zlikvidova­li první velkochov drůbeže

- — Monika Filipová

BLATNÁ Až dosud to odnášely spíše jen desítky kusů u malých chovatelů, včera veterináři a hasiči v Jihočeském kraji poprvé museli kvůli ptačí chřipce vybít celý větší komerční chov drůbeže.

Společnost Blatenská ryba tak přišla zhruba o šest a půl tisíce kachen. V minulých dnech u rybníku Řitovíz nedaleko Blatné na Strakonick­u uhynulo na 160 kachen, zjevné známky nákazy měly podle veterinářů i další.

Na místo likvidace dorazili včera v poledne pracovníci střediska pro likvidaci nákaz Státní veterinárn­í správy z Hradce Králové a Brna s technikou. Při akci jim asistovalo asi pětadvacet hasičů.

Nemoc u nich propukla přesto, že drůbež tu chovají v hale, což nebývá obvyklé.

„Budeme muset hledat cesty, kterými se k jatečním kachnám dostala, protože hygienická opatření běžně dodržujeme. V součinnost­i s veterinárn­í správou uděláme další,“řekl obchodní ředitel společnost­i Blatenská ryba Václav Milota.

V areálu má Blatenská ryba ještě dva další polodivoké chovy. V současné době jsou ptáci také zavřeni v hale a nesmějí na vodu. Na rybníku Řitovíz však zůstávají stovky divokých kachen.

Podle ředitele Krajské veterinárn­í správy pro Jihočeský kraj Františka Kouby přinesly zřejmě nemoc právě ony. Virus ptačí chřipky se do chovu zřejmě dostal se slámou, kterou mají kachny jako podestýlku.

„Když sem dovezli balíky slámy, nechali je chvilku venku a nikdo si neuvědomil, že tímto by se tam mohl virus zanést,“podotkl Kouba.

Blatenská ryba přišla utracením zhruba o téměř pětinu chovu. Do jaké výše se vyšplhá škoda, se podle ředitele Miloty v tuto chvíli ještě nedá odhadnout.

„Určitě budeme žádat kompenzaci od státu, na náhradu budeme mít nárok. Když ale bude ztráta velká, ani tato kompenzace nám ji stoprocent­ně nevrátí,“upozornil Václav Milota ze společnost­i Blatenská ryba.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? U rybníka Řitovíz zahubila ptačí chřipka na 160 kachen. Další museli včera utratit veterináři.
Foto: ČTK U rybníka Řitovíz zahubila ptačí chřipka na 160 kachen. Další museli včera utratit veterináři.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia