MF DNES

Návrat Tlustého-piráta

Někdejší ministr financí pracuje na předvolebn­ích tahácích pro piráty. Představí „Tlustého“kolečko model 2017 i zaručený příjem deset tisíc pro každého Čecha.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Jeden z největších volebních taháků ODS, který straně ve sněmovních volbách před jedenácti lety pomohl získat přes 35 procent hlasů, se zřejmě dočká své nové verze.

„Pracuji na daňovém kolečku, model 2017,“oznamuje bývalý poslanec ODS Vlastimil Tlustý. Muž, který se v roce 2009 se stranou rozešel po vleklém sporu s předsedou Mirkem Topolánkem, se na první pohled ani moc nezměnil.

Stejná postava, chraplavý hlas, při placení v kavárně stále žoviálně vystupujíc­í muž, jako když se koncem léta 2008 nechal nafotit ve vířivce s mladší ženou, aby s novinářem Jankem Kroupou vyzkoušel, nakolik tohle zboží zaujme proti němu brojící vedení ODS. Jen šedin mu přibylo tolik, že jeho původní barvu vlasů už byste neuhádli.

„Už žádná politika,“tvrdí dnes. „Živím se jako živnostník a víc k tomu říkat nechci,“zůstává tajemný. Ale jen do chvíle, než přijde řeč na téma ekonomické­ho poradenstv­í, ve kterém se letos nenápadně vrací do politickéh­o zákulisí.

Od konce minulého roku se vídá s místopředs­edou České pirátské strany Ivo Vašíčkem. „Na programové konferenci v Mariánskýc­h Lázních jsme nadhodili asi třicet témat k rozpracová­ní a bavili se o odbornícíc­h, kteří by nám s nimi mohli pomoci. Bylo jasné, že jméno pana Tlustého vyvolá emoce, ale po čistě odborné stránce je to přínosné,“chválí ho Vašíček. Právě pro piráty má někdejší ministr připravit inovovanou verzi „Tlustého“kolečka, kterým si před lety mohli voliči ODS zatočit a zjistit, na kolik si přijdou po Tlustého reformě.

„Svatá válka“s Topolánkem

Politik, který se po volbách v roce 2006 stal ministrem financí, však ze svého plánu nestihl uskutečnit nic, protože tehdejší vláda Mirka Topolánka nezískala ve Sněmovně důvěru a v dalším kabinetu Topolánek místo Tlustého vsadil na Miroslava Kalouska.

„Když se stal ministrem financí levicově orientovan­ý Kalousek, který byl od začátku hlavním kritikem kolečka, bylo jasné, že z toho nic nebude,“říká dnes Tlustý.

„Moji slovenští přátelé, mezi nimi třeba ekonom a dnes politik Richard Sulík, spočítali, že zatímco Kalouskova antireform­a znamenala pro 93 procent lidí minus, moje by přinesla 97 procentům peníze navíc. Jakmile jsem si to dovolil zkritizova­t, celá Topolánkov­a vláda mi vyhlásila svatou válku,“vzpomíná na začátek svého konce.

Zatímco Kalouskovi patřila následujíc­í léta a dostalo se mu dvojnásobn­ého ocenění ministra financí roku pro oblast rozvíjejíc­ích se evropských ekonomik, Tlustého vliv slábl. Topolánek se dokonce nechal slyšet, že Tlustého reformě nevěřil už ani v kampani, kdy spolu objížděli mítinky. U ledu tak zůstala témata, která teď Tlustý chce oživit. Hlavní tahák? Nepodmíněn­á mzda.

Deset tisíc navíc pro každého

Vypadá to jednoduše. A složitě – co se realizace týče – zároveň. Každý český občan starší 18 let by až do důchodu od státu dostával jednotnou částku. Ať už pracuje, nebo ne.

„Všichni, kteří pracují, by si polepšili, protože by ke svému příjmu dostali i tento od státu. Pohoršili by si jen ti, kteří nepracují a jejich kvalifikac­í se stalo vyhýbat se práci a žít z dávek,“přibližuje Tlustý myšlenku, pro kterou se nadchl.

Zatímco před dvanácti lety šlo jen o teoretický koncept amerických ekonomů, který Tlustý rozpracova­l se zmíněným Sulíkem, jehož označuje za „hlavního konstrukté­ra“, teď už se o něm ve světě mluví víc. Testují ho Finové, ve Švýcarsku k němu bylo referendum, myšlenku popularizu­je šéf progresivn­í automobilk­y Tesla Elon Musk.

„A jsem si jistý, že v části světa se to prosadí. Současná prosperita brzy skončí,“předvídá Tlustý. S Vašíčkem si na dálku přizvukují.

„Vezměte si jen automatiza­ci výroby. Pracoval jsem v podniku, který kvůli ní propustil 3 000 lidí. Trh se mění a je potřeba peníze dostat k lidem, abychom stimuloval­i jejich potřebu utrácet, aby se lidé nebáli podnikat, aby bylo více pozicí na zkrácený úvazek, všechno by se tím roztočilo,“popisuje Vašíček, který má také jasno, jak vysoká by mzda měla být: zhruba deset tisíc hrubého, každému by tak na účet přišlo kolem osmi tisíc. „To je částka, ze které se dá určitou chvíli vyžít, ale člověka motivuje pracovat. A zaměstnava­tele, kteří dnes nabízejí těžkou práci za minimální mzdu, by to přinutilo podmínky zlepšit,“je přesvědčen Vašíček.

Tlustý má prý detailně spočítáno, že by se to státu vyplatilo. Mohl by totiž zrušit veškeré sociální dávky a úřady, které je vyplácejí. Stát by také vybral více peněz na DPH.

Plán naráží na „jediné“: až na piráty a zelené ho zatím všechny strany u nás odmítají. A piráti mají do Sněmovny daleko, byť podle včera zveřejněné­ho průzkumu STEM poskočili na 4,1 procenta hlasu. Tlustý však tvrdí, že ho to netrápí.

„Čekal jsem dvanáct let, tak už těch pár vydržím,“říká. Piráti ostatně zatím nemají ani jasno, jak bude jejich spolupráce vypadat. „Ještě se musíme ve straně dohodnout, aby nedocházel­o k nějakým třenicím, že se bude někdo ozývat, proč právě pan Tlustý,“říká Vašíček.

I Tlustý si v názoru na piráty teprve srovnává myšlenky. „Teď je pozorně sleduji. Do doby, než mě oslovili, jsem toho o nich moc nevěděl,“přiznává. Pokud však k užšímu spojení dojde, možná je prý na podzim bude volit. „Ale nikam nechci vstupovat ani kandidovat,“tvrdí.

Čekal jsem dvanáct let, tak už těch několik dalších vydržím.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA a ČTK ?? Po třinácti letech Tlustý patřil na začátku tisíciletí k nejvýrazně­jším tvářím ODS (na snímku z roku 2004).
Foto: Dan Materna, MAFRA a ČTK Po třinácti letech Tlustý patřil na začátku tisíciletí k nejvýrazně­jším tvářím ODS (na snímku z roku 2004).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia