MF DNES

Za topení už padly pokuty

- — Martina Vyroubalov­á

Muž neměl revizi kotle, zaplatí kvůli tomu několik tisíc

Spolumajit­el dvojdomku v Písku dostane jednu z prvních pokut za zanedbaný kotel podle „kotlíkovéh­o zákona“. Obtěžoval obyvatele druhé části stavení, a tak k němu úředníci na základě podnětu vyrazili.

„Na fyzické kontrole jsme byli tento týden poprvé. Uvnitř nemovitost­i jsme provedli kontrolu dvou kotlů, přičemž jeden byl v pořádku, ale druhý neměl hotovou, a dokonce ani objednanou revizi,“řekl iDNES.cz vedoucí Odboru životního prostředí v Písku Miloslav Šatra.

„Vpustil nás bez problémů a neprokázal­o se, že by spaloval něco špatného. Toho se ostatně stížnost ani netýkala. Případ se bude dál řešit ve správním řízení. Dotyčný si pochybení uvědomil a hledá nápravu, takže pokuta bude v řádu pár tisíc,“dodal Šatra. Sankce do pěti tisíc je podle něj dostatečný­m varováním pro vstřícné hříšníky, kteří vše napraví v nejkratší možné lhůtě.

Podle zákona mohou úřady těm, kdo nemají v pořádku dokumenty, vystavit pokutu až 20 tisíc. Pokud by se ukázalo, že viník topí třeba PET lahvemi, může dostat až 50 tisíc. Stejná pokuta by mu hrozila, pokud by nevpustil kontrolory do domu.

Písecká kontrola přímo v domácnosti je zatím takřka ojedinělá. Jiné městské úřady hlášení o podivné barvě dýmu ze sousedova komína zatím prověřují jen z ulice, případně si vyžádají patřičná potvrzení.

Povinnost provádět jednou za dva roky revizi kotle na tuhá paliva ukládá od roku 2012 zákon o ovzduší. Teprve letos však mohou obce jeho dodržování zkontrolov­at. tErA-vArI, 603 897 100

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia