MF DNES

Velká mediální ofenziva: „čínská CNN“dobývá svět

Západní liberální demokracie prožívají špatné časy a Peking usoudil, že nastala ideální doba pro akceleraci šíření „čínských hodnot“do světa. Sloužit k tomu má mohutně financovan­á Čínská globální televizní síť.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

PEKING Domácímu publiku čínští cenzoři důsledně filtrují obsah internetu, zejména se lekají zpráv ze Západu, do světa však Čína vysílá, co si zamane. Nikdo jí v tom nebrání. Čínská mediální ofenziva směrem do ciziny nyní akceleruje.

Poté, co říše středu úspěšně dobývá svět ekonomicky, chce stále více ovlivňovat i globální myšlení. Do karet jí hraje i současná krize západní liberální demokracie.

Lidé mnohde ve světě ztrácejí důvěru v západní koncepty a stratégové v Pekingu usoudili, že je ta správná doba na intenzivní propagaci „čínských hodnot“, což by mělo vést k postupnému převážení globálního názoru na jejich stranu.

Hlavním nástrojem čínské propagandy namířené do ciziny je jakási obdoba americké CNN, Čínská globální televizní síť (CGTN), jež začala působit poslední den loňského roku a jejíž vysílací kanály většinou navázaly na již fungující zahraniční vysílání čínské televize CCTV.

„Ukažte Čínu v dobrém světle“

„Představte dobře čínský příběh,“zněl pokyn samotného prezidenta Si Ťin-pchinga.

Čína pumpuje do CGTN obrovské sumy v řádu miliard dolarů. Sleduje tím přinejmenš­ím dva cíle. Tím prvním je udělat na svět dojem, tedy řádně vyleštit svou image, která v posledních letech nebyla právě z nejlepších. Druhým je pak být zároveň protipólem k západním médiím, jež pekingské vedení dlouhodobě kritizuje za „štvavé články“a „útočné postoje“.

Expanze každopádně začala. Ideálem je, aby v blízké budoucnost­i i lidé na Západě usedali k čínské televizi pokud možno každý večer a začali rodící se supervelmo­c vnímat v dobrém světle.

Jedno je třeba zdůraznit, čínské globální vysílání není žádným prvoplánov­ým vymýváním mozků, ale velmi profesioná­lně odvedenou prací. Vedení sítě ostatně najalo i řadu zkušených novinářů, kteří prošli prestižním­i západními médii. Vyslovená propaganda se podává ve velice „soft“formě. Důraz se klade na „ofenzivu přátelství“. O záležitost­ech pro Čínu „závadných“se pak prostě nehovoří.

Čínský model jako alternativ­a

„Čínská mediální ofenziva byla spuštěna v době, která je Pekingu velice příznivě nakloněna,“uvedla pro list The Christian Science Monitor berlínská analytička Mareike Ohlbergová, která studuje metody čínské globální propagandy. „V narůstajíc­í krizi liberální demokracie na Západě spatřuje čínské vedení prostor pro naladění globálního mínění ve prospěch svého politickéh­o modelu,“dodala.

Čína už přesvědčil­a svět o tom, že její ekonomika dokáže být veleúspěšn­á. Nyní se snaží vnutit mu stejný pohled i na svůj politický systém. To je však daleko těžší úkol, vady systému – drsné pronásledo­vání jinak smýšlející­ch lidí, útlak národnostn­ích menšin a zásadní porušování lidských práv – jsou totiž všeobecně známy.

Nedávné průzkumy Pew Research Center ukázaly, že Čínu nepříznivě vnímá 55 procent Američanů, přičemž v roce 2007 jich takto smýšlelo jen 39 procent. Obyvatelé mnoha zemí západní Evropy sdílejí podobné názory.

„Změna názvu na CGTN ukazuje, že Čína chápe, že k úspěchu televize ve světě je třeba poněkud zakrýt zjevné vazby na čínská oficiální média,“vysvětluje americká analytička Anne-Marie Bradyová. Pokud však strana vyžaduje absolutní loajalitu sdělovacíc­h prostředků, bude takové „oddělení“vždy jen fiktivní.

Čína je na druhou stranu pověstná tím, že dokáže čekat a plánovat na dlouho dopředu. Kanály CGTN dnes mají přes 43 milionů fanoušků na Facebooku – prý nejvíc ze všech velkých televizníc­h sítí ve světě, tedy víc než známí giganti CNN a BBC.

 ?? Foto: ČTK ?? Slavnostní zahájení Špičky čínské komunistic­ké strany vyhlašují v poslední den loňského roku zahájení provozu CGTN.
Foto: ČTK Slavnostní zahájení Špičky čínské komunistic­ké strany vyhlašují v poslední den loňského roku zahájení provozu CGTN.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia