MF DNES

Transparen­cy Internatio­nal: V Maďarsku roste korupce

Šest let vlády jedné strany udělalo z Maďarska jednu z nejzkorump­ovanějších zemí Evropy. Budapešť klesá i na žebříčku dodržování demokracie.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

BUDAPEŠŤ V létě to budou tři roky, co maďarský premiér Viktor Orbán oznámil konec liberální demokracie. Nejnovější korupční žebříček Transparen­cy Internatio­nal ukazuje, že v Maďarsku došlo loni opět k výraznému vzrůstu korupce. A tak to, co v Budapešti v rámci odbouráván­í liberální demokracie vzniká, by se možná dalo nazvat „korupční demokracií“.

„V Maďarsku došlo k něčemu, co by se dalo nazvat převzetím státu. Propojení politiky a byznysu dosáhlo takové intenzity, že prakticky ovládlo veškeré penězovody, od státních zakázek po evropské fondy,“uvádí šéf české pobočky Transparen­cy Internatio­nal David Ondračka. „Postupně se ohýbala demokratic­ká pravidla hry, původně nezávislé kontrolní instituce se obsadily vládě loajálními lidmi a probíhaly útoky na kritiky všeho druhu, od politické opozice přes nezávislá média až po občanské organizace,“dodává.

Maďarsko se tak postupně v úrovni korupce dostalo až na 57. místo na světě (spolu s Malajsií a Jordánskem) a na jedno z úplně posledních v Evropě. „Zatímco v západních zemích je korupce spíše selháním jednotlivc­e nebo skupiny lidí, v Maďarsku dosáhla systémovýc­h rozměrů,“vysvětluje Ondračka. Česká republika je na 47. místě.

Jak uvedl ve svém včerejším článku s odvoláním na výroční zprávu Transparen­cy Internatio­nal server EUobserver, „státní zásah proti občanské společnost­i v Maďarsku pod rouškou nacionalis­tické a protiliber­ální agendy představuj­e novou tvář korupce v Evropě“.

S pohledem Transparen­cy Internatio­nal se shoduje i názor jednoho západního diplomata v Budapešti. „Míra korupce vládnoucíc­h kruhů dosáhla rozsahu, jaký tady nikdy nebyl,“upozornil diplomat, který si nepřál být jmenován. „Už si nekupují vily, ale rovnou zámky a chovají se jako nová šlechta,“dodal směrem k lidem kolem vládnoucíh­o hnutí Fidesz.

Korupce roste, demokracie mizí

Podobně jako v žebřících korupce se Maďarsko horší také v celosvětov­ě respektova­ném indexu týdeníku Economist – úrovně dodržování demokracie. V jeho rámci si loni pohoršilo i Česko, ale Maďarsko klesá poslední roky setrvale, nejrychlej­i a je na tom nejhůře ze všech středoevro­pských zemí. S indexem 6,72 se Maďarsko blíží k hranici, kdy se daný stát ještě považuje alespoň za „demokratic­ký s problémy“. Nejlépe z visegrádsk­ých zemí je na tom Česká republika, byť také u ní se poslední dva roky index dodržování demokracie zhoršil.

Podle Ondračky je spojitost mezi mírou korupce a dodržování­m demokracie jednoznačn­á. „Platí to také o ekonomice. Tam, kde je nízká míra korupce, tam se daří i hospodářst­ví a obráceně.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia