MF DNES

Berlín zvažuje kontroly hranice až do konce roku

-

Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Před dvaceti lety byla podepsána česko-německá deklarace. Jak hodnotíte současné vztahy mezi oběma zeměmi?

Velmi dobře, ať už po stránce ekonomické, kulturní nebo například v oblasti zahraniční politiky, kde došlo v poslední době k silnějšímu propojení obou zemí ve struktuře NATO.

Samozřejmě je tady otázka, jak postupovat v uprchlické krizi, na níž se naše země neshodnou. Ta ale nesmí tyto dobré vztahy mezi Českem a Německem zastínit nebo překrýt.

Česko-německé vztahy jsou podle vás v současnost­i tak dobré, jako nikdy dřív, hovoříte o velké vstřícnost­i mezi německými politiky směrem k Česku. Čím to je?

Před podepsáním česko-německé Německá vláda uvažuje o prodloužen­í kontrol na hranicích s Rakouskem do druhé poloviny letošního roku, případně až do jeho konce. Důvodem je přetrvávaj­ící vysoký migrační tlak na Evropu. Německo, Rakousko, Švédsko, Dánsko a Norsko zavedly kontroly na částech svých hranic kvůli migrační krizi už v roce 2015. Jejich nové prodloužen­í o další tři měsíce ve středu doporučila Evropská komise. (ČTK) deklarace, ale i nějakou dobu poté, nebyl náš vzájemný vztah jednoduchý. Současný stav je výsledkem dlouhého procesu, který pokračuje posledních dvacet let.

Nesmíme ale zapomínat na to, že dospět k tomuto stavu a vybudovat takhle dobré vztahy bylo obzvláště obtížné. Podepsání deklarace mělo na současný stav rozhodujíc­í vliv.

Jak těžké bylo dohodu připravit?

Velmi těžké. Na obou stranách panovala opatrnost a objevovaly se různé obtížné momenty, ale jsem velmi rád, že jsme to tehdy dokázali.

Poškodila už nějak tyto dobré vztahy Česka a Německa v posledních dvou letech migrační krize?

a běženců. Nechápeme, proč se najednou postoj Česka tak výrazně liší od toho německého a proč se Česko staví tak odmítavě k přijetí určitého počtu cizinců, který navíc není nijak obrovský. O tom spolu musíme otevřeně mluvit a také si přiznat, že obě země v této situaci udělaly určité chyby. Což je v případě Česka právě tato neochota běžence přijímat.

Je český postoj v otázce imigrace pro německé politiky důležitým tématem?

Není tak zásadní. Pokud bych vám ukázal dokument, který k tomuto tématu sepsalo německé ministerst­vo zahraničí, viděla byste, že v něm jasně stojí, že současné vztahy obou zemí jsou v pořádku, přičemž v některých oblastech, mezi něž patří například imigrace, zatím spolu nedokážeme najít společnou řeč. Ale právě proto o tom musíme otevřeně mluvit.

Zmínil jste chyby na obou stranách v otázce migrační krize.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Strůjce dobrých vztahů Klaus Kinkel dvacet let po podepsání česko-německé deklarace znovu zavítal do Prahy.
Foto: Dan Materna, MAFRA Strůjce dobrých vztahů Klaus Kinkel dvacet let po podepsání česko-německé deklarace znovu zavítal do Prahy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia