MF DNES

Trump Mexiku: Zaplaťte zeď, nebo vám zvýším clo

-

Jaké chyby podle vás udělalo Německo?

Německo nemůže samostatně rozhodovat za ostatní evropské státy, jako se to stalo v září 2015, kdy Angela Merkelová otevřela hranice pro všechny, kdo tehdy uvázli na zavřené maďarské hranici. Měli jsme se nejdřív dohodnout s ostatními evropskými zeměmi, kterých se problém týkal. To se nestalo. Ale i přes tuto chybu by ostatní země včetně Česka měly být v uprchlické otázce alespoň do určité míry solidární.

A pokud ze strany Česka tato solidarita nenastane?

Samozřejmě, že se nestane nic zásadního,

Nechápeme, proč se Česko staví tak odmítavě k přijetí určitého počtu cizinců.

Rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa postavit zeď na hranici s Mexikem vyostřilo vztahy obou zemí. Šéf Bílého domu včera mexického prezidenta Enriqueho Peňu Nieta nepřímo vyzval, aby zrušil plánovanou návštěvu Washington­u, pokud jeho země nehodlá za stavbu zdi zaplatit. A ten to udělal.

„Pokud Mexiko nehodlá zaplatit za stavbu tolik potřebné zdi, pak bude lepší zrušit nadcházejí­cí schůzku,“

o nátlaku, trestech nebo sankcích nemůže být řeč, to by bylo velmi nerozumné. Udržení přátelskýc­h vztahů s Českem je pro nás prioritou. Tou další je, že chceme udržet Evropu pohromadě. Po brexitu a vítězství Donalda Trumpa ve Spojených státech je to úkol obzvlášť důležitý. To je i v zájmu Česka, v tomto globalizov­aném světě by samotné evropské státy neměly šanci uspět. Ani Německo ne.

Budoucnost Evropy mi opravdu leží na srdci – a měla by ležet i České republice. Evropa je náš osud. A opakuji ještě jednou: uprchlická otázka nesmí překrýt dobré česko-německé vztahy. uvedl včera Trump na Twitteru s tím, že Spojené státy mají se sousední zemí deficit obchodní bilance ve výši 60 miliard dolarů (1,5 bilionu korun) a severoamer­ická obchodní dohoda NAFTA připravila Američany o mnoho pracovních míst. Trump pak oznámil, že Mexičané zeď stejně zaplatí, protože vyměří dvacetipro­centní daň na dovoz veškerého mexického zboží.

Mexický lídr Nieto ve své reakci návštěvu USA zrušil. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia