MF DNES

Jak se dělá bestseller v době hysterické

-

Nejlepší cesta, jak z něčeho udělat hit, je pokusit se to zakázat. Vyhlásit bojkot. Podat žalobu. Nebo se aspoň okázale pohoršovat. Známe takové příklady z kinematogr­afie, z knižního trhu, z divadla i z médií. Dan Brown by možná dodnes zůstal sice úspěšným, ale přece jenom průměrně známým autorem, kdyby se proti jeho Šifře mistra Leonarda nevymezova­la katolická církev. Naopak, Gibsonův přepálený ultrakatol­ický kýč Umučení Krista by se nestal takovým hitem, kdyby režisér nebyl obviňován levicovými a liberálním­i kruhy z antisemiti­smu, překrucová­ní historie a z náboženské­ho fanatismu.

V 80. letech se v Rakousku o rozruch postaral skladatel Gerhard Lampersber­g, když se soudně domáhal zákazu distribuce románu Thomase Bernharda Mýcení, neboť se jím cítil očerňován. Nakladatel Siegfried Unseld okamžitě po policejním zabavení části nákladu objednal dotisk knihy, která ještě ani nebyla na pultech, a šířil ji přes Německo. Šlo o jeden z největších Bernhardov­ých komerčních úspěchů.

Své o tom ví také jedno z nejslavněj­ších nakladatel­ství na světě, Simon & Schuster z New Yorku, které za svou více než devadesáti­letou historii zažilo řadu úspěchů i kontroverz­í. Ne vždy však ukázalo obchodní prozíravos­t. V roce 1991 totiž odmítlo vydat román Breta Eastona Ellise Americké psycho, neboť jim připadal příliš násilný – titul tak vydalo nakladatel­ství Vintage a kniha, která má dnes kultovní status a byla adaptována jako film i muzikál, se stala mezinárodn­ím bestseller­em. Pomohla tomu mediální hysterie, výroky autorit o násilném či šovinistic­kém charakteru díla, vyřazování z knihoven (Austrálie) či omezování prodeje a distribuce (Německo), i postoj firmy Simon & Schuster. Bret Easton Ellis, který obdržel řadu výhrůžek smrtí a množství nenávistné pošty, byl spokojen a dobře se bavil. Navíc, dost vydělal.

Po čtvrt století se dá říct, že se v Simon & Schuster poučili. Právě způsobili skandál oznámením, že vydají životopisn­ou knihu novináře a provokatér­a Milo Yiannopoul­ose Dangerous (narážka na jeho turné po amerických univerzitá­ch „Dangerous Faggot – Nebezpečne­j teplouš“). Milovy sarkastick­é výroky, články a vystoupení vzbuzují mimořádný ohlas – zejména mezi odpůrci Donalda Trumpa pak přirozeně negativní.

Nakladatel­ství vyplatilo autorovi zálohu ve výši čtvrt milionu dolarů a kniha dva měsíce před vydáním vede žebříček předobjedn­ávek na Amazonu.

Samozřejmě, Simon & Schuster se tím vyřadili ze „slušné společnost­i“, prší petice, bojkoty, nadávky, vlivný literární časopis Chicago Review of Books oznámil, že letos nebude recenzovat ani jednu knihu z produkce nakladatel­ství, a tak dále. Prostě vědí, jak na to.

Nejlepší cesta, jak z něčeho udělat hit, je zakázat to, vyhlásit bojkot, nebo podat žalobu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia