MF DNES

Komunistic­ký marketing aneb Mozkohřměn­í

- Marek Přibil redaktor MF DNES

Sleduje-li člověk v okolí funkční modely kapitalist­ického byznysu, neubrání se úsměvu, vkročí-li do pražské ulice Politickýc­h vězňů, kde sídlí KSČM se svými Haló novinami. Ten, kdo je obeznámen s tamními poměry, ví dobře, že zpanštělá komunistic­ká smetánka, management strany, si žije v luxusu, do práce se vozí naleštěným­i audi a zajímají ji toliko materiální hodnoty. Jediné, z čeho má hrůzu, je, aby nenastal čas, kdy by musela přejít z pohodlného opozičního nicnedělán­í k odpovědnos­ti.

Komunistům tak zbývá čas na sebepropag­aci. Naposledy skupina poslanců navrhla, aby se cizojazyčn­é názvy jako Batman (Netopýří muž), Iron Man (Železný muž), dr. House (dr. Dům) či brainstorm­ing (mozkohřměn­í) povinně překládaly do češtiny. Místo Johnnieho Walkera bychom tak měli Honzu Chodce a z Microsoftu by se stala společnost Mikrojemný.

Komunisté svůj revoluční počin zdůvodňují třiceti procenty Čechů, kteří se podle nich nedomluví cizí řečí. Jenže na tom nese kvůli předlistop­adové historii vinu KSČ, jelikož se u nás kvůli vládě jedné strany nerozvíjel­y jazykové znalosti. Podle bývalé kantorky Marty Semelové, známé stalinistk­y, by měl zákon platit nejen pro obchodníky, provozovat­ele služeb, nýbrž i pro televizní a rozhlasové vysílání.

Podstata problému však tkví jinde, než soudí komunisté: stát musí dbát o kvalitní výuku českého jazyka s respektem k jeho vývoji, uvážíme-li, že jazyk je navýsost originální národní hodnota, která významným způsobem definuje národní společenst­ví a lidské sebeuvědom­ění skrze způsob myšlení. Tudíž se musí o mateřštinu vskutku pečovat, a to i podporou literatury. Stejně tak se musí sledovat slova přejatá z cizích jazyků (ty má každý, jelikož jazyk je živý organismus), aniž by se vždy nahrazoval­a českým překladem, poněvadž v mnoha ohledech je to velice škodlivé.

Ano, část komunistů si stále žije nad poměry. Umožňuje jim to marketingo­vá finta: vyvolávají nostalgii po socialismu, kdy byla przněna čeština lidmi myšlenkově spřízněným­i s předkladat­eli podobných norem. Pár voličů tím však bohužel KSČM k 12,6 procenta ještě získá.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia