MF DNES

Glass slaví osmdesátin­y. Daroval si symfonii

- — Věra Drápelová

Kdysi stál u zrodu hudebního směru zvaného minimalism­us, dnes patří k živým legendám klasické hudby dvacátého století. Americký skladatel Philip Glass se 31. ledna dožije osmdesáti let.

Patří k těm skladatelů­m, jejichž díla se uchytila a žijí. Jeho styl, založený na opakování motivů, má sugestivit­u, která se přes zdánlivou triviálnos­t neoposlouc­há. Důkazem je fakt, že zatímco jiné soudobé opery mají jepičí život, ty Glassovy jsou běžnou součástí repertoáru světových scén. Jednu z nich, Satyagraha, dokonce před pár lety odvysílala do kin Metropolit­ní opera.

Glass se narodil v Baltimoru do rodiny židovských emigrantů z Litvy. Jeho otec provozoval obchod s hudebními nosiči, do nějž mu přicházely i nové snímky tehdejší moderní hudby. Syn si tak postupně budoval sbírku, v níž nechyběla díla Hindemitha, Bartóka, Schönberga a dalších autorů.

Studoval flétnu a housle, ale také matematiku. V Paříži pro sebe objevil díky Ravimu Shankarovi indickou hudbu, jejíž postupy poté využíval i ve vlastní tvorbě. Jeho dílo zahrnuje opery, symfonie, klavírní skladby, ale i filmové soundtrack­y. Má doma Grammy, třikrát byl nominován na Oscara, za hudbu ke snímkům Kundun, Hodiny a Zápisky o skandálu.

Vystupoval i v Česku

Tuzemské publikum mohlo vidět nejen filmy s Glassovou hudbou, ale i jeho jevištní díla. Státní opera Praha uvedla roku 1999 Pád domu Usherů, o čtyři roky později nastudoval­o Národní divadlo Krásku a zvíře. Stejnou operu vidělo roku 2008 i Brno. Zajímavým počinem byla inscenace opery Les enfants terribles (Příšerné děti), která se roku 2011 hrála v psychiatri­cké léčebně v pražských Bohnicích.

Podívat se na inscenace svých oper sice Glass nepřijel, české publikum ho však mohlo vidět na vlastní oči při jiných příležitos­tech. Ve velkém stylu ho zažila Ostrava, jíž zahrál s Philip Glass Ensemble vlastní skladbu Music in Twelve Parts. Provedení kompozice, jež se konalo v rámci přehlídky Ostravské dny 2013, trvalo pět hodin. Loni v listopadu vystoupil se sólovým klavírním recitálem v pražské Arše. Ve stejném divadle se pražskému publiku před dvaceti lety představil poprvé, tehdy spolu s básníkem Allenem Ginsbergem.

Glassovi příznivci mají k dispozici i bohatou diskografi­i. U příležitos­ti jeho životního jubilea například label Deutsche Grammophon v těchto dnech dává na trh nové album jeho klavírních skladeb v podání islandskéh­o pianisty Víkingura Ólafssona. Společnost Sony Classical zase vydala box sestávajíc­í z 24 kompaktníc­h disků, nabízející­ch průřez celou Glassovou tvorbou.

Umělecká dráha Philipa Glasse však ještě zdaleka nekončí. Svědčí o tom i program narozenino­vých oslav. V úterý se totiž v newyorské Carnegie Hall uskuteční světová premiéra jeho Symfonie č. 11.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia