MF DNES

Fidlovačka ctí klasika, ale barev se nebojí

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Lesem plným svěšených bílých lián akrobatick­y skotačí pružní elfové se svítícími hlavami, nad nimi se Titánie pomalu probouzí v závěsném loži. Odlesky třpytivých kostýmů, halekavá hudba...

Inscenací Shakespear­ova Snu noci svatojánsk­é v podání režisérky Kateřiny Duškové se pražské Divadlo Na Fidlovačce vrhlo do vod zcela odlišných od své dosavadní produkce. Tedy ne že by zde dosud inscenoval­i pouze moderní konverzačn­í komedie – připomeňme vydařený Rok na vsi – jenže scéna s tak silnou vizuální stránkou ofouknutá náznakem nového cirkusu tu prostě ještě nebyla.

Konzervati­vní publikum se moderního hávu bát nemusí, co se týče obsahu nabízejí jinak na Fidlovačce v překladu Martina Hilského úplnou klasiku věrnou předloze, která nevynechá ani ochotnicko­u scénu ze samého závěru.

Možná dokonce věrnou až moc, 160 minut dlouhé představen­í by vzhledem ke komfortu diváků jistě krátit šlo, stačí si vzpomenout na současně uváděný Sen čarovné noci v pražském Národním divadle, který Daniel Špinar osekal tak silně, že se vejde do sta minut a bez přestávky. Aniž přitom cokoli významného vynechal.

Dlužno podotknout, že přes mamutí délku není tahle svatojánsk­á noc nekonečná, vedle zábavného vizuálu tomu pomáhají výkony herců, zejména pak Lukáše Adama ve stěžejní úloze Puka a Jakuba Slacha ve vděčné roli Klubka. Režisérka si dobře pohrála i se čtveřicí Athéňanů, scéně s ringem nechybí švih ani potřebná svatojánsk­á rozvernost. V obou mladých párech pak dámy výrazně přehrávají své mužské protějšky

Pokud vedle sebe postavíme již zmíněnou současně uváděnou produkci v Národním divadle, působí Špinarův kus aktuálněji, po výtvarné stránce se však produkce Divadla Na Fidlovačce první scéně překvapivě vyrovná.

Pro věrného návštěvník­a nuselské scény tak bude Sen noci svatojánsk­é překvapivý­m zjevením a třeba i pozvánkou do barevného multimediá­lního světa současné režie.

 ?? Foto: Divadlo Na Fidlovačce ?? Pružná Titanie Iva Pazderková se v roli královny víl musí vypořádat s akrobacií na šále.
Foto: Divadlo Na Fidlovačce Pružná Titanie Iva Pazderková se v roli královny víl musí vypořádat s akrobacií na šále.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia