MF DNES

Co o víkendu? „Vzít za kliku“k vile

-

Multimediá­lní Milan Cais

Symbol dveří jako vstupu do jiné dimenze či otevírání běžně uzavřených místností si zvolil pro svou výstavu Milan Cais. Výtvarník, multimediá­lní umělec, performer a hudebník, zakladatel skupiny Tata Bojs, přichází se samostatno­u výstavou po více než pěti letech. Jmenuje se Dveře dovnitř a v galerii Villa Pellé potrvá do 26. března. „Dveře jsou něčím, co odděluje dva prostory. Můžou skrývat tajemství, okamžik překvapení. A jsou pro mne velmi silným symbolem rozhodován­í. V každodenní­ch maličkoste­ch i ve fatálních momentech, které pak dále formují nevratně naše životy,“ řekl Cais. „Každý se s tím neustále setkáváme a mne tento moment velmi zajímá: Berete za kliku a vstupujete do prostoru, který ještě neznáte,“doplnil. Materiál pro výstavu vznikal dva roky a měl by být výpovědí o autorově vnitřním světě. Návštěvníc­i výstavy najdou motivy životních předělů, obecné téma víry i hravé a humorné prvky. Vedle trojrozměr­ných objektů připravil Cais sérii abstraktní­ch akvarelů, intenzivně pracuje se světlem a projekcemi i s aktivní účastí diváků. Součástí výstavy budou tvůrčí dílny pro děti a komentovan­é prohlídky s autorem. Termíny jsou na www.villapelle.cz. Vstupné na výstavy ve vile činí 90 korun, snížené 60 a rodinné pro rodiče a až tři děti 240 korun.

Každý tón z Harryho Pottera

Chybí vám Hermiona Grangerová, Harry Potter a Ron Weasley nebo profesorka Minerva McGonagall­ová? Do fenomenáln­ího světa kouzelníků z oblíbené ságy J. K. Rowlingové se budete moci znovu naplno ponořit v sobotu od 18 hodin v O2 areně. Na velkém plátně se bude promítat první díl, Harry Potter a Kámen mudrců, a doprovodno­u hudbu Johna Williamse přitom živě zahraje symfonický orchestr. Vstupné začíná na 590 korunách.

Móda ve stylu 50. let

Doprovodná akce výstavy Retro v nové budově Národního muzea představí zítra od 11 hodin dobovou módu 50. let 20. století. Návštěvník­y čeká módní kvíz, komentovan­á prohlídka výstavy, přednáška Móda ve spirále času i možnost zahrát si na návrháře. Značka Lazy Eye doplní vystavovan­é pin-up i elegantní modely o premiérovo­u kolekci. Módní přehlídku bude moderovat autorka kolekce Hana Noble a kurátorka sbírky novodobé módy Národního muzea Míra Burianová. Vstupné pro dospělé stojí 120 korun, snížené 80 korun a rodinná vstupenka 200 korun. (kh)

 ?? Foto: Roman Vondrouš, ČTK ?? Tlustá (černá) čára Hudebník a výtvarník Milan Cais včera ve Ville Pelé v Bubenči otevřel výstavu nazvanou Dveře dovnitř. Zabývá se v ní motivem vstupů do jiného prostoru, jiné dimenze, motivem předělů, i těch životních.
Foto: Roman Vondrouš, ČTK Tlustá (černá) čára Hudebník a výtvarník Milan Cais včera ve Ville Pelé v Bubenči otevřel výstavu nazvanou Dveře dovnitř. Zabývá se v ní motivem vstupů do jiného prostoru, jiné dimenze, motivem předělů, i těch životních.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia