MF DNES

Praha vypíše IT zakázky za 440 milionů korun

-

Pražští zastupitel­é včera schválili tři zakázky spojené s městským účetním systémem společnost­i Gordic. Kromě magistrátu a radnic jej využívají i stovky příspěvkov­ých organizací města.

Podle primátorky Adriany Krnáčové však Praha neopustila záměr zavést zcela nový systém. Na přípravě soutěže pro jeho získání se prý pracuje. „Pořízení nového systému si vyžádá dobu čtyř až pěti let. Nyní je nezbytné zajistit služby podpory a rozvoje, bez nichž by byl ohrožen chod stávajícíh­o,“říká.

Všechny zmíněné zakázky, v celkové hodnotě 440 milionů korun, jsou na dobu čtyř let. Dvě stamiliono­vé bude Praha soutěžit veřejně. První soutěže, na rozvoj stávajícíh­o systému, se kvůli ochraně autorských práv Gordicu budou moci zúčastnit jen firmy v jeho partnerské síti. Ta zatím neexistuje, ale společnost se zaručila, že vznikne do června. O zakázku na propojení různých magistrátn­ích IT systémů se bude moci ucházet kdokoliv.

Třetí a nejdražší zakázku za 240 milionů město Gordicu „přihraje“znovu bez otevřené soutěže. A to přesto, že za podobný postup dostal magistrát již dříve pokutu od Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže. Rozdělení jedné velké zakázky na tři menší, z nichž část lze soutěžit otevřeně, by podle Krnáčové mělo toto riziko snížit.

Proti vypsání zakázek byli zejména piráti, kterým vadí astronomic­ké částky, jež Praha vydá. Kritizoval­i i to, že o vypsání zakázky na nový systém rozhodla rada už v roce 2014. „Za dva a půl roku, co sedíte v čele města, se vůbec nic nestalo. Nevěřím, že za dva roky vypíšete soutěž, neuděláte nic,“řekl zastupitel Jakub Michálek. (hel)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia