MF DNES

Praze chybí účinný nástroj

- — Eva Hladíková, Karolína Brabcová, — Bohumil Kotlík,

Smog nás rozhodně netrápí jen v zimních měsících. Letní smog je jen mnohem nenápadněj­ší, a proto se o problému mluví většinou jen při náhlých kulminacíc­h, jako ta, kterou jsme právě zažili. V zimě hovoříme o tzv. redukčním smogu, který je na rozdíl od letního oxidačního smogu (který je ale stejně škodlivý) jasně vidět a cítit. Znamená to, že se ve velmi vlhké atmosféře drží pevné částice prachu a oxidy některých prvků. A odkud se tyto škodliviny berou? Ze spalování fosilních paliv a z automobilo­vé dopravy.

Je evidentní, že smog má negativní účinky na lidské zdraví. Nejde jen o to, že se nám špatně dýchá v období, kdy se smog nejvýrazně­ji projeví. Jde o trvalé znečištění prachovými částicemi, na něž se vážou toxické látky, například polyaromat­ické uhlovodíky či těžké kovy. V období, kdy se města zahalí do smogu, jsme pouze vystaveni vyšším koncentrac­ím. Zdravotní problémy dopadají zejména na citlivou část populace – na děti, mají pak sníženou imunitu a trpí častějšími virózami, astmatem, alergiemi.

Prostá kombinace v zimě relativně běžných nepříznivý­ch rozptylový­ch podmínek spojená s mrazivým počasím a s daní civilizace způsobila závažnou krizi a téměř neřešiteln­ý problém. Proč?

Jednoduše proto, že jsme se spolehli na příznivý vývoj v posledních zimních obdobích, a i když věci dost napomohla novela podmínek pro vyhlašován­í smogových situací, bylo jen otázkou času, kdy tento přírodní fenomén i v Praze znovu udeří. Ostrava by mohla vyprávět.

Krátkodobá expozice zvýšeným koncentrac­ím aerosolový­ch částic se podílí na nárůstu celkové nemocnosti i úmrtnosti zejména na srdečně-cévní a dýchací onemocnění. Zejména astmatikům se hůře dýchá, lidé více kašlou. Smog se podílí na změnách plicních funkcí, zvyšuje kojeneckou úmrtnost.

Starého psa novým kouskům nenaučíš,

Naše atmosféra má naštěstí samočistic­í procesy: přijdou-li srážky, nečistoty se s nimi z atmosféry vymývají a přesouvají se dál do půdy a vod. Životní prostředí je ale komplexní systém, ve kterém dochází k transportu látek na obrovské vzdálenost­i. I znečištění ovzduší může být do jednotlivý­ch regionů zaneseno větrem, k čemuž částečně dochází i v Praze. Přesto však v hlavním městě zůstává největším zdrojem znečištění automobilo­vá doprava. Je rozhodně na místě vyzvat obyvatele k využívání MHD namísto aut, přestože to samo o sobě situaci nevyřeší. Je však otázka, zda by Praha neměla přijmout tvrdší nebo více motivující opatření k omezení automobilo­vé dopravy. Pouze výstražně informovat o smogu zjevně nemá valný účinek. Náklady na léčbu onemocnění v důsledku špinavého ovzduší poneseme všichni a zdaleka se jim nevyrovná ztráta pohodlí, necháme-li auto doma alespoň během těch nejrizikov­ějších dní.

odbornice z ekologické organizace Arnika ale… Nahonem hledat a navrhovat zcela nepřiprave­ná a neověřená řešení ad hoc místo toho, aby se sáhlo pro připravený postup (jaký už Praha má pro velkou vodu), je špatně. Právě v takovém dokumentu by bylo řečeno, co se kromě samozřejmý­ch věcí daných zákonem – informovat lidi a regulovat velké zdroje, což v Praze mimochodem proběhlo rychle a úspěšně – taky ještě udělá a dokdy.

Pokud už nemůžeme zasáhnout do čistě přírodního jevu, zaveďme opatření pro snížení zátěže prostředí a vyhodnoťme jejich nákladnost i efektivitu. Už jsme snad vyřešili problém vnitroměst­ské dopravy? Využili jsme snad zahraniční­ch zkušeností? Rozvíjíme dostatečně elektromob­ilitu a užívání alternativ­ních paliv? Máme dobře vyřešenou MHD? Máme dostatek záchytných parkovišť? Dokázali jsme konečně přesvědčit lidi, že po městě se autem jezdí jen v nejnutnějš­ích případech? Odpovědi asi znáte.

Vypadá to, že má magistrát svázané ruce: něčemu brání legislativ­a, něco je zase nepopulárn­í a skoro ničemu nepomůže – viz nerealizov­aná nízkoemisn­í zóna. A co ten obchvat, dostaví se někdy?

Netvrdím, že se město nesnaží stav zlepšit. Chybí však účinný nástroj k omezení znečišťová­ní ovzduší. MHD zdarma, krok, který se v Ostravě příliš neosvědčil, byl jediným návrhem, který rada města po pěti dnech smogu prezentova­la, a ani ten neuskutečn­ila. Jak už říkal pan Werich v Čochtanovi: „On ten řezník nosil takový pásek s nápisem Buď připraven, a já jsem ho stáhl pod vodu … a on připraven nebyl.“

vedoucí Národní referenční laboratoře pro venkovní ovzduší

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Až se tají dech I vyhlídka na metropoli od Pražského hradu pozbyla v uplynulých dnech veškeré romantiky, jak ukazuje výmluvný snímek turisty pořízení o víkendu.
Foto: Petr Topič, MAFRA Až se tají dech I vyhlídka na metropoli od Pražského hradu pozbyla v uplynulých dnech veškeré romantiky, jak ukazuje výmluvný snímek turisty pořízení o víkendu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia