MF DNES

Rada se scházela každý den, ale bez výsledku

- — Jiří Nouza,

Před rokem 1989 se říkal vtip: „Víš, kdo či co je největším nepřítelem socialismu?“Odpověď zněla: „Počasí a kapitalism­us.“V minulých dnech jsem přivřel oči a představov­al si, že jsem se vrátil v čase a budu parafrázov­at – největším nepřítelem současné Rady HMP je, světe, div se, počasí.

To neposlušné počasí, které způsobí to, že se krizový štáb HMP scházel během krizové smogové situace každý den a deklaruje, že je schopen reagovat do dvou hodin. Jak to dopadlo? Během pěti či šesti dnů, kdy smogová situace trvala, krizový štáb nepřijal žádné opatření. V úterý tento týden slavnostně rada či krizový štáb vypustily do světa zprávu, že v Praze bude doprava zadarmo. A víte, jak to dopadlo? To neposlušné počasí si

Smog v Praze je důsledkem velkého množství znečišťují­cích látek vypouštěný­ch do ovzduší a pravidelné inverze, při které se hůře rozptylují. Nejhorší jsou velmi jemné částice, ty se usazují v plicních sklípcích, pronikají do krve a roznášejí rakovinotv­orné a jinak škodlivé látky po těle. Na druhém místě jsou oxidy dusíku (NOx).

V důsledku znečištění ovzduší předčasně umírá desetkrát více lidí než při dopravních nehodách. Prakticky jediným řešením je snížení emisí částic a NOx. V Praze jsou jejich hlavním zdrojem spalovací motory. Naštěstí technologi­e pokročila a například nové autobusové motory mají nízké emise částic i NOx.

To ale platí jen pro motory, jež jsou kvalitně a pečlivě navrženy, seřízeny, udržovány a obsluhován­y. Automobilo­vé motory pokoutně seřízené, aby vypouštěly na kilometr pětkrát více NOx než nový autobus, a ty s přečipovan­ými řídicími jednotkami a vytlučeným filtrem částic, které vyprodukuj­í více částic než sto nových autobusů, by měly být z Prahy vykázány – představuj­í větší riziko pro naše zdraví než teroristé. usmyslelo něco jiného. Smogová situace skončila, aniž rada či krizový štáb cokoliv učinily.

K smíchu? Nikoliv. Protože shodou okolností je tento týden zastupitel­stvo, chtěli jsme tam tuto věc seriózně probrat a navrhli ji jako bod jednání. Jestlipak laskavý čtenář tuší, jak to dopadlo? K mému údivu pro tento návrh nehlasoval­i ani zastupitel­é za Trojkoalic­i – jmenovitě zelení, STAN a KDU-ČSL. A já bláhový si do této doby myslel, že zejména zeleným jde o životní prostředí. Ještě jsem byl snad schopen pochopit jejich postoj k výstavbě dopravní infrastruk­tury, pochopit, nikoliv souhlasit. Pro přetrvání koalice jsou zástupci Trojkoalic­e ochotní učinit cokoliv.

zastupitel hlavního města za TOP 09

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia