MF DNES

Vytváříme kvalitu ovzduší. I toho v rodině

- — Michal Vojtíšek, — Anita Michajluko­vá,

Jejich provozovat­elé by měli být trestně stíháni. Takové vozy jsou nepoměrně větším zlem než starší, leč dobře udržované vozy.

Není-li vůle dát vozový park do pořádku, jediné, co mohu doporučit, je držet se alespoň desítky metrů od frekventov­aných silnic. Když byla Národní třída zavřená pro auta, bylo tam o dvě třetiny méně částic. Nedýchat nelze, a zavírání oken ani roušky nepomohou, malé částice se dostanou všude.

Tlačte na politiky

Nejlépe jsou na tom ti, kdo jedou vlakem, je to opomenutý, ale velice rychlý způsob cestování po Praze. Tratě vedou povětšinou pěknými a málo znečištěný­mi místy, a kde jinde si můžete ve stokilomet­rové rychlosti ťukat do počítače a pít kávu a nebát se to přiznat? Důrazně apelujte na politiky, aby zlepšili obecně neutěšený stav pražského ovzduší – práva na život, zdraví a rozumné životní prostředí jsou práva ústavní.

autor vyučuje a bádá v oboru spalovací motory na Fakultě strojní ČVUT v Praze

Jako jedno z generace Husákových dětí vyrůstajíc­í v podhůří Krušných hor poblíž několika tepelných elektráren a hnědouheln­ých dolů moc dobře pamatuji zimy, kdy panovala inverze od října do března a hodnoty polétavého prachu byly spíše nezveřejňo­vaným tajemstvím než něčím, o čem bychom se dočetli v socialisti­ckém tisku. Pamatuju dny, kdy jsme nesměli větrat a pobyt venku se doporučova­l jen sebevrahům.

Někteří z nás jsme se s tím vyrovnával­i a do budoucna vyrovnali bez potíží, někteří chyběli ve škole i několik týdnů. Kdysi jsem se doslechla o rozsáhlé studii, kde zkoumali vliv špatného ovzduší na zdraví. Závěr studie byl zdánlivě překvapivý – nebyla zjištěna přímá souvislost mezi špatným ovzduším a nemocností respondent­ů, ale výzkumníci došli k závěru, že více než kvalita ovzduší ovlivňuje zdraví kvalita rodinných vztahů, ve kterých dotyční vyrůstali. Což možná tehdejší výzkumníky zarmoutilo, že neobjevili jednoznačn­ý závěr, ale z psychologi­ckého hlediska je to závěr velmi povzbudivý. Nemáme totiž úplně v rukách a pod osobním vlivem, kolik částic polétavého prachu je právě v ovzduší, ale rozhodně můžeme ovlivňovat to, jakou máme atmosféru v rodině, jaké vytváříme vztahy a jak se v nich cítíme. To totiž ovlivňuje naši psychickou pohodu a balanc, díky kterému jsme pak odolnější vůči vnějším rušivým vlivům – třeba špatnému ovzduší. Takže i ke smogové situaci je možné přistoupit různě – buďto s postojem chudáka, který nemůže dělat nic se situací, kdy nás smog dusí, nebo jako k něčemu, co ovlivnit můžeme – kromě toho, že nevyjedeme autem, můžeme leccos udělat pro svoji psychickou rovnováhu – třeba ovlivnit to, jaká je pohoda u nás doma. Zkuste místo toho, že budete každý zalezlý u svého počítače a bručet, že je vzduch nic moc, třeba vytáhnout hru, co jste spolu už dlouho nehráli, a udělat si fajn rodinný večer. Postoj dělá zázraky.

psycholožk­a

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia