MF DNES

Daňové přiznání budou někteří psát lehčím perem

- Lenka Brdková redaktorka MF DNES

První novinkou pro zdaňovací období roku 2016 je zjednoduše­ný, pouze dvoustránk­ový formulář.

„Využít ho ovšem mohou jen ti poplatníci, kteří jsou zaměstnaní a mají příjmy jen ze závislé činnosti,“ upozorňuje daňová poradkyně Libuše Nová. Pokud si tedy přivyděláv­áte třeba autorskými články či nějakou jinou činností, i uměleckou, nebo máte příjmy z pronájmu, musíte použít formulář standardní. Ten samozřejmě budou vyplňovat i živnostníc­i a podnikatel­é.

Více peněz pro děti

Další novinku přivítají rodiče dvou a více dětí. Už v přiznání za loňský rok, které musíte podat na příslušný finanční úřad do konce března (případně do konce června, pokud za vás přiznání dělá daňový poradce), se zvyšuje roční daňové zvýhodnění na druhé a další dítě.

„Na první dítě si stejně jako loni odečtete 13 404 korun za rok, na druhé už 17 004 korun a na třetí a každé další pak 20 604 korun,“vypočítává Nová a dodává, že daňové zvýhodnění může samozřejmě uplatnit jen jeden z rodičů. Je-li daňové zvýhodnění vyšší než vypočtená daň z příjmů, máte nárok na daňový bonus ve výši rozdílu mezi daňovým zvýhodnění­m a daní z příjmu. V praxi to znamená, že nejenže nebudete na daních nic doplácet, ale ještě peníze dostanete. Ovšem pozor, na bonus nemá nárok každý. „Díky zvýšení minimální mzdy došlo také ke zvýšení dolní hranice příjmu pro vznik nároku na daňový bonus, a to na 59 400 korun,“připomíná poradkyně.

Rodiny s dětmi si však polepší ještě jinak – zvyšuje se totiž takzvané školkovné, tedy sleva na dani za umístění dítěte v mateřské škole, a to na 9 900 korun za rok.

Daňová legislativ­a pamatuje i na lidi, kteří si k penzi přivyděláv­ají. Za rok 2015 totiž penzisté museli, pokud jejich příjem ze zaměstnání či ze samostatné výdělečné činnosti nebo z pronájmu přesáhl v součtu 840 tisíc korun, danit i důchod bez ohledu na jeho výši. To už letos neplatí. „Dani z příjmu fyzických osob podléhají jen důchody nad 356 400 korun za rok, tedy vyšší než 29 700 korun za měsíc,“vysvětluje Nová. Takzvaná solidární daň se týká lidí s nadstandar­dními příjmy, a i tady se limit pro placení mění. „Zatímco za rok 2015 se platilo sedm procent z příjmů nad 1 277 328 korun, letos se stejné procento platí z příjmů nad 1 296 288 korun,“upozorňuje Libuše Nová s tím, že solidární daň se platí pouze z příjmů ze zaměstnání a samostatné výdělečné činnosti.

K vyplnění přiznání můžete využít interaktiv­ních formulářů na portálu iDNESdnes.cz.

V březnu s železnou pravidelno­stí podáváme přiznání k dani z příjmu. Stejně tak každoročně platí, že v daních jsou vždy nějaké změny – a ani letošek není výjimkou.

 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA ?? Kdy daně potěší Změny v daních uvítají rodiče s dvěma a více dětmi a důchodci. Zaměstnanc­i využijí jednodušší formulář.
Foto: MAFRA Kdy daně potěší Změny v daních uvítají rodiče s dvěma a více dětmi a důchodci. Zaměstnanc­i využijí jednodušší formulář.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia