MF DNES

Inzerát: Prodám všechny

- Jan Palička s přispěním Michaela Havlena

Je to nejspíš osud všech trenérů ve fotbalovém Liberci. Jen co poskládají mužstvo podle svého gusta, začne se jim rozpadat před očima. Proč? Protože klubový majitel Ludvík Karl, vlastník sklářské Preciosy, je excelentní prodavač. Jen za poslední rok vydělal na obchodech téměř 150 milionů korun. Ale neriskuje tentokrát příliš? Klub, který v novém tisíciletí získal hned tři ligové tituly, začíná rok 2017 v minusu. Konkrétně to znamená: trapné třinácté místo v tabulce a zimní uragán v kabině.

Z toho plyne nebezpečný závěr: na jaře hrozí sestup.

Kdo zůstane, ten neexistuje

„Moje nervová soustava dostává zabrat. Je to krok do neznáma,“přiznal pro deník Sport trenér Jindřich Trpišovský, než předevčíre­m odletěl na nezbytné soustředěn­í do španělské Olivy.

Ne že by neměl s kým hrát, vždyť do Liberce každou chvíli přestupuje nová tvář (z Mladé Boleslavi dorazil velmi šikovný univerzál Ondřej Kúdela, na cestě z Teplic je levonohý útočník Roman Potočný), ale zásahů do dřívější stability je nebezpečně moc.

Jen považte, že z výběru, který v říjnu 2015 vybojoval senzační pohárové vítězství v Marseille, zbyli jen tři muži: obránci Coufal, Bartošák a Hovorka. Přičemž posledně jmenovaný si kvůli složitému zranění kolena na jaře nezahraje.

Do ligového jara, které startuje za čtyři týdny, vstoupí zbrusu nový Liberec. Silnější? Lepší? Kvalitnějš­í? To se rozhodně říct nedá. Dávno pryč jsou reprezenta­nti Šural s Pavelkou, z brankáře Koubka je sparťanský vůdce, spolehlivý útočník Bakoš už zase patří Plzni, robustní Rabušic se oklikou dostal do Jihlavy, defenzivní univerzál Sýkora nedávno podepsal luxusní kontrakt rozpínavé Slavii, záložník Folprecht kývl na hostování v Ázerbájdžá­nu a věrný kapitán Pokorný v pondělí stvrdil osudový krok do francouzsk­ého Montpellie­ru.

Nemyslete si, to zdaleka není celý seznam. Jsou to jen nejzásadně­jší muži, kteří v poslední době prchli z Liberce, třetího týmu uplynulé sezony.

K čemu je ten průvan?

Trenér Trpišovský, jenž utrápené mužstvo převzal v červnu 2015, už napočítal víc než 30 odchodů. Přitom se nejedná pouze o důležité hráče, mnozí byli na hostování, jiní do počtu, ale stejně...

„Trochu průvan,“nechal se slyšet Trpišovský během podzimu.

A to netušil, co ho potká v zimní pauze.

Liberecký trenér začíná znovu od nuly. I když má v kádru velmi zajímavá jména včetně někdejší reprezenta­ční ikony Milana Baroše, skládání nového týmu chvíli potrvá.

Skeptik by prohodil: „Jen aby na to Liberec nedoplatil.“Trpišovský věří: „Bude líp.“Vzhledem k tomu, jakou spirálu majitel Karl rozjel, se dá těžko očekávat, že by Liberec na jaře povstal a zaútočil na poháry. Na druhou stranu se může potvrdit, jak dobrým trenérem je Trpišovský. Už zaujal v zadlužené Viktorii Žižkov, vehementně ho chtěla Sparta, teď zkusí resuscitov­at vykradený Liberec.

Moje nervová soustava dostává zabrat. Je to krok do neznáma.

 ??  ?? Jindřich Trpišovský trenér Liberce 2x foto: Vít Černý, ČTK
Jindřich Trpišovský trenér Liberce 2x foto: Vít Černý, ČTK
 ??  ?? Jak postavit tým kolem Baroše? Nejlepší střelec fotbalovéh­o Eura 2004 v Liberci zůstal, ale jinak kádr po spoustě obchodů prochází další radikální přestavbou.
Jak postavit tým kolem Baroše? Nejlepší střelec fotbalovéh­o Eura 2004 v Liberci zůstal, ale jinak kádr po spoustě obchodů prochází další radikální přestavbou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia