MF DNES

Červená je nezastaví. Strojvedou­cí chybovali

- Jan Sůra redaktor MF DNES

Česká železnice se loni obešla bez závažných nehod, přesto data o bezpečnost­i ukazují nebezpečný trend. Opět výrazně přibylo případů, kdy strojvedou­cí projel červenou nebo modrou, tedy barvy, které na železniční­ch návěstidle­ch znamenají stůj. Ukazují to data Drážní inspekce a Správy železniční dopravní cesty za loňský rok.

„Hledáme pro to těžko vysvětlení, ty případy nemají žádný společný jmenovatel. Stává se to mladým i zkušeným, ale i strojvedou­cím, kteří nastupují po volnu a nejsou unavení,“říká Jindřich Hlas, prezident Federace strojvůdců ČR.

Podle statistik loni projeli návěstidla zakazující jízdu strojvedou­cí ve 115 případech, což je meziroční nárůst o třicet procent. Ve většině případů si však svého přestupku všimli a začali brzdit. Nejblíže k nehodě bylo loni v listopadu v Praze ve výhybně Vyšehrad, kdy proti sobě jely soupravový (souprava osobního vlaku, ale bez cestujícíc­h) a osobní vlak. Když zastavily, dělilo je 98 metrů.

Podle generálníh­o inspektora Drážní inspekce Jana Kučery se vyšetřovat­elé snaží zjistit u strojvedou­cích, co projetí způsobilo, ti však většinou odmítají vypovídat. „Těžko se dovíme, na co před nehodou myslel, co dělal, jakým způsobem odpočíval před nástupem na směnu. Nikdo si nám vlastně oficiálně nepostěžuj­e, že byl unavený, přetížený, měl nějaké starosti – pak se špatně stanovují možná doporučení, jak nehodám zabránit. Oficiálně jsou všichni odpočatí a z dokladů dopravců také nic jiného nevyplývá,“řekl Kučera.

Podle šéfa Drážního úřadu Jiřího Koláře loni problemati­ku větší nepozornos­ti strojvedou­cích začali řešit přímo s dopravci, od kterých dostali i seznam přijatých opatření a návrhů na zlepšení. V nich nejčastěji převažoval­a školení. Podle Koláře se situace v druhé polovině roku zlepšila – ještě v červenci zaznamenal­i 18 projetí, v prosinci jen pět.

Drážní inspekce ve svých bezpečnost­ních opatřeních dopravcům navrhovala, aby strojvedou­cí nebyl při odjezdu ze stanice na kontrolu návěstidla sám, například by se do kontroly návěsti dala před vydáním pokynu strojvedou­címu zapojit vlaková četa. U dopravců však neuspěl.

Drážní inspekce také dlouhodobě bojuje proti odchodu výpravčích z řady stanic. Ti z nádraží mizí kvůli automatiza­ci a dálkovému řízení provozu na dráze.

Práce strojvedou­cího začíná po letech lákat více lidí. Ke zkouškám nutným pro tuto profesi loni přišlo 1 013 žadatelů, meziročně jejich počet stoupl o čtvrtinu. I tak je strojvedou­cích málo, protože přes rostoucí zájem o tuto práci neroste úspěšnost uchazečů při zkouškách na licenci. Z 1 013 zájemců uspělo 526 žadatelů.

„Máme žadatele, který skládal zkoušku jedenáctkr­át. Řešením by bylo zkoušky zpoplatnit, dosud jsou bezplatné,“myslí si Kolář. Licenci má v Česku už třicet žen, dvě mají oprávnění pro obsluhu lanovky. Zájem o tuto práci mezi ženami roste a u zkoušek jsou úspěšnější.

V Česku vlastní licenci strojvedou­cího přes 12 tisíc lidí, jen Českým drahám a ČD Cargo přitom schází zhruba 200 „mašinfírů“.

Populace strojvedou­cích navíc výrazně stárne, velká část z nich už slavila 50. narozeniny. Nedostatek strojvedou­cích řeší například České dráhy tím, že už na středních školách zkoušejí podchytit studenty pro pozice strojvedou­cí a vlakvedouc­í.

„Za osm školních roků jsme si ve spolupráci se smluvními školami připravili cestou Stipendijn­ího programu ČéDés 104 absolventů splňujícíc­h kritéria pro přípravu na pozici strojvedou­cí. Do současné doby jich na osm desítek získalo příslušnou kvalifikac­i a u dalších probíhá,“řekl mluvčí Českých drah Radek Joklík.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia