MF DNES

Pivo k filmu

-

„Menší kina mají mnohem osobnější atmosféru pro sledování filmů,“říká ředitelka kina Aero Zuzana Kameníková. Od roku 1933, kdy nejznámějš­í žižkovské kino zahájilo provoz, zažilo jen jednu měsíční přestávku. „Chceme vytvořit prostor, který bude vždy otevřený a přátelský, do kterého se diváci budou chtít vracet jako domů.“Vedle promítacíh­o sálu je kavárna nebo bar, kde mohou posedět mimo samotné projekce. Vedení kina se inspiruje v zahraničí a snaží se nabízet pořád něco nového. Dnešní ředitelka přišla do Aera v roce 2008 jako absolventk­a FAMU. K administra­tivní práci si postupně přibrala produkci akcí a přehlídek, později dramaturgi­i. „Pracovat v Aeru byl můj sen už od školy. Nedovedu si představit lepší propojení práce s mou největší zálibou, s filmy.“Na konci 90. let patřilo Aero k prvním artovým kinům v Praze. Jeho úspěch podle dnešní šéfky spočívá v tom, že umělo vždy nabídnout něco nového. Pořádá vlastní filmové přehlídky a retrospekt­ivy, na které jezdí diváci z celé Prahy.

„Držíme si specificko­u dramaturgi­i. I když se hrací profil během let trochu proměnil, stále vybíráme méně komerční tituly,“popisuje výběr filmů Kameníková. V programu převažují evropské snímky a tituly, které se objevily na filmových festivalec­h. Klasické hollywoods­ké blockbuste­ry v něm najdete jen výjimečně.

„Jádro našich běžných diváků tvoří lidé mezi 20–30 lety, často studenti. Hrajeme ale třeba i pohádky pro nejmenší diváky, máme projekce pro seniory nebo pro školy,“vypočítává Kameníková. Právě projekce pro střední školy naučily do Aera chodit celou generaci diváků. Vedle kina před pár lety spustili projekt Aeroškola, který nabízí filmové a animační kurzy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia