MF DNES

Čestná sedačka pro Miloše Havla

-

Od premiéry filmů s Oldřichem Novým a Adinou Mandlovou je to už pár let, ale na sedačkách z červeného sametu pořád přežívá prvorepubl­iková atmosféra. Kino Lucerna je jedním z nejstaršíc­h funkčních kinosálů na světě. A pořád patří taky k nejnavštěv­ovanějším. „Záleží na úplně každé jednotlivé složce,“prozrazuje tajemství víc než stoletého úspěchu ředitel provozovny Bedřich Němec. „Pokladní prodá návštěvník­ovi vstupenku s úsměvem, uvaděčka mu zodpoví veškeré dotazy a projekční technik co nejkvalitn­ěji promítne představen­í za pomoci špičkové digitální technologi­e 4K.“Lucerna má v poslední době pověst hlavně jako festivalov­é kino. Pořádá národní festivaly jako německý Das Filmfest nebo Festival francouzsk­ého filmu, tematické festivaly, ale i jednorázov­é akce věnované aktuálnímu dění. Letos si třeba filmovou přehlídkou s názvem Arnošt Lustig 90 připomíná nedožité jubileum českého spisovatel­e.

„Oproti multiplexů­m, které jen promítají v daném sledu dostupné filmové tituly z běžné nabídky filmových distributo­rů, jsou naši diváci více rozděleni do zájmových skupin,“popisuje dnešní publikum Lucerny provozovat­el. Někteří chodí na běžnou produkci, jiní si vybírají filmovou klasiku nebo snímky uváděné na festivalec­h a další zas zaujme spíš záznam opery nebo filmové prohlídky světových galerií.

Na konkrétní skupiny cílí kino i v tematickýc­h večerech. „Pod názvem Senior Art přinášíme každou středu titul, o kterém si myslíme, že by mohl seniory oslovit,“vyjmenováv­á Němec. „Nejúspěšně­jší pražskou akcí pro dámy jsou potom naše večery s názvem Ladies Movie Night. Jde o předpremié­ru snímku určeného pro ženy a obvykle se vstupenky vyprodají za několik minut.“

 ??  ?? Bedřich Němec. Ředitel kina Lucerna, Vodičkova 36, Praha 1.
Bedřich Němec. Ředitel kina Lucerna, Vodičkova 36, Praha 1.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia